L1mburg Centraal - 9 januari 2019

L1mburg Centraal - 9 januari 2019

Kort geding over voorgenomen staking bij VDL Nedcar, drie exclusieve Bugatti's onder de hamer en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van woensdag 9 januari 2019:

Met de volgende onderwerpen:

Mag het personeel van Nedcar de komende twee dagen staken?

Als medewerkers van VDL Nedcar donderdag en vrijdag staken, heeft dat verregaande gevolgen voor de toekomst van de autofabriek. Dat zei de advocaat van VDL Nedcar woensdagmiddag in het kort geding, dat de autofabrikant in Born heeft aangespannen tegen de vakbonden om de voorgenomen stakingen te voorkomen. De vakbond heeft medewerkers opgeroepen om het werk voor 48 uur neer te leggen. Het zijn de tiende en elfde stakingsdagen in ruim een half jaar tijd. VDL is niet blij met die staking en probeert die tegen te houden.
De staking bij autofabriek VDL Nedcar in Born mag niet doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Maastricht woensdag bepaald, kort na de uitzending van L1mburg Centraal.

Bekijk hier de hele reportage

Kabinet staat garant voor jonge boeren

Makkelijker geld kunnen lenen om te kunnen investeren in innovatie maar ook om een agrarisch bedrijf te kunnen starten of overnemen. Dat is hoe de overheid door middel van een hulpfonds van 75 miljoen jonge boeren hoopt te helpen. Want volgens het ministerie dreigen de komende 20 jaar ongeveer 1000 bedrijven per jaar te verdwijnen.

Bekijk hier de hele reportage

Wat te doen als je geen regenboogvlag in huis hebt?

Het gouvernement in Maastricht werd gisteravond in regenboogkleuren belicht om steun te betuigen aan de LHBT-gemeenschap. En verschillende gemeenten hingen de regenboogvlag uit. Zelfs de gemeente Echt-Susteren doet mee. Dat is bijzonder, want bij soortgelijke gelegenheden, zoals de jaarlijkse Roze Vrijdag, heeft de gemeente in het verleden nooit actief meegedaan. Vandaag wilden ze dus wel meedoen, maar hadden ze wel een probleem: er was namelijk geen regenboogvlag in huis.

Bekijk hier de hele reportage

Kerstbomen voor de stadsverwarming van Sittard

Het is al ruim na Driekoningen dus hebben de meeste mensen hun kerstboom alweer op straat gezet. Maar waar gaat die eigenlijk heen? In de regio Sittard zorgt de boom ervoor dat u de komende tijd er nog warmpjes bij zit. De energie wordt gebruikt voor de stadsverwarming in Sittard en omgeving. Bomen moeten dan wel goed worden aangeleverd, zonder versiering en zonder kluit. Maar niet iedereen was even vlijtig bij het aftuigen van de boom.

Bekijk hier de hele reportage

Drie exclusieve Bugatti's onder de hamer

Een bijzonder verhaal, drie exclusieve Bugatti's, die zo'n 70 jaar lang verborgen stonden in een aftands schuurtje op een verlaten plek in de Belgische grensstreek. Bijzondere Bugatti's uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Eigendom van de inmiddels 95-jarige kunstenaar August Thomassen. De familie van Thomassen heeft ze altijd angstvallig afgeschermd voor de buitenwereld. Tot afgelopen november, toen er in de schuur werd ingebroken. Omdat de familie dacht dat de wagens nu ontdekt zouden worden, hebben ze de auto's met pijn in het hart te koop aangeboden bij een Frans veilinghuis. De Bugatti's moeten samen 1 miljoen euro opbrengen. De veilingmeester heeft de auto's hoogstpersoonlijk opgehaald in de Belgische bossen.

Bekijk hier de hele reportage

Twee neven in de eerste halve finale van het LVK

Spanning en sensatie in de carnavalsmuziek-wereld. De halve finales van het Limburgs Vastelaoves Leedjeskonkoers staan voor de deur. Vrijdag is de eerste, om zes uur te zien hier bij L1. Met bekende en onbekende deelnemers. Paul-Jean Jessen uit Sittard bijvoorbeeld deed al vaker mee, een LVK-veteraan mogen we hem gerust noemen. Nu staat hij voor het eerst in de halve finale met zijn neefje Tristan. Ze repeteren zich een slag in de rondte.

Bekijk hier de hele reportage

Wielerteam Boels-Dolmans gepresenteerd

Het Limburgse wielerteam Boels-Dolmans bereidt zich de komende weken voor op het nieuwe seizoen, in Alicante. Op 2 maart trapt het het team af in de eerste wedstrijd: de Omloop het Nieuwsblad. De ploeg heeft zich in de breedte versterkt. Maar vaandeldraagster van het team blijft toch wereldkampioen Anna van der Breggen.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Fabienne Nijsten

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

AvondGasten: corona in Limburg - corona ruiken

AvondGasten: corona in Limburg - corona ruiken

L1mburg Centraal - 28 oktober 2020

L1mburg Centraal - 28 oktober 2020

De Route Regio afscheidsweek!

De Route Regio afscheidsweek!

Blaaskracht Concert: Kunstdagen Wittem 2020 - Lincan Ensemble

Blaaskracht Concert: Kunstdagen Wittem 2020 - Lincan Ensemble

L1mburg Centraal: VVV-fans nog steeds 100 procent achter elftal

L1mburg Centraal: VVV-fans nog steeds 100 procent achter elftal

#WijZijnLimburg: Ouders voor Ouders

#WijZijnLimburg: Ouders voor Ouders

Logo 1Limburg

Fortuna Sittard bekert verder na winst op Roda JC

Fortuna Sittard bekert verder na winst op Roda JC

Fortuna Sittard heeft de volgende ronde bereikt van de strijd om de KNVB-beker. De geel-groenen stonden na minder dan een kwartier tegen Roda JC al met 0-2 voor nadat Sebastian Polter een strafschop benut had en Zian Flemming de bal beheerst achter doelman…

Programma's