L1mburg Centraal - 7 oktober 2019

L1mburg Centraal - 7 oktober 2019

Protonenkliniek Maastricht geopend, steeds meer eetcafés in Limburg, Tom Dumoulin straalt weer, Peel en Maas de boer op met XTC-parfum en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van maandag 7 oktober 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Protonenkliniek Maastricht geopend

Na Groningen en Delft heeft Maastricht als derde plek in Nederland een protonenkliniek. Kankerpatiënten kunnen daar terecht voor protonentherapie. Met die therapie kan de dosis straling heel nauwkeurig worden toegediend aan een tumor, waardoor er minder straling komt in de omliggende - gezonde - weefsels en de kans op bijwerkingen afneemt. Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins opende de nieuwe kliniek in Maastricht.

Bekijk hier de hele reportage

Eerste griepprik voor minister, in Heerlen

Minister Bruins opende de protonenkliniek in Maastricht, maar hij had meer te doen vandaag. Want hij moest verder naar het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen voor de aftrap van degriepprikcampagne. De minister liet zich als eerste vaccineren.

Bekijk hier de hele reportage

Tom Dumoulin straalt weer

Tom Dumoulin is weer bijna terug in het peloton. Hij heeft weer honger naar de wielerkoersen en durft zijn ambities voor volgend jaar uit te spreken. Zelfverzekerd kijkt Dumoulin vooruit. Hij geniet zichtbaar van het rumoer om hem heen tijdens de kindermiddag van Tour de Dumoulin. Door een val in de Giro, waar hij een knieblessure opliep, moest hij dit jaar het seizoen aan zich voorbij laten gaan.

Bekijk hier de hele reportage

Steeds meer eetcafés in Limburg

Het aantal horecazaken in Limburg blijft al tien jaar ongeveer gelijk, zo'n 4.000 in totaal. Steeds meer horecaondernemers kiezen ervoor om zowel een biertje als eten aan te bieden. Sterker nog, in Limburg is sprake van een enorme groei van bijvoorbeeld eetcafés. Dan gaat het dus om de combinatie eten en drinken. Zo zijn er 276 eetcafés bijgekomen, meer dan 90 lunchrooms en is er ook een stijging in het aantal ijssalons. Verder kwamen er ruim 70 bezorg- en afhaalrestaurants bij in Limburg. Aan tafel schuift aan Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland.

Bekijk hier de hele reportage

Peel en Maas de boer op met XTC-parfum

Inwoners van Peel en Maas moeten de geur van XTC gaan herkennen in de toekomst. Dat kan de gemeente helpen met het opsporen van XTC-labs.
Daarom gaat Peel en Maas met een speciale XTC-parfum de boer op om inwoners te laten ruiken. Het parfum is onderdeel van een landelijke campagne van het Openbaar Ministerie. Peel en Maas is de eerste Limburgse gemeente die eraan meedoet.

Bekijk hier de hele reportage

Einde voor Camping San Lanaco

Camping San Lanaco, net over de grens, bij Maastricht was ooit een populaire plek voor Maastrichtenaren om te ontspannen. Maar de laatste jaren is daar niks meer van over. De camping bij Lanaken is een vrijstaat geworden waar criminelen vrij spel hebben. De Nederlandse eigenaar wil dat de bewoners vertrekken. Ze moeten nu een ander onderkomen zoeken. Dat valt voor sommigen zwaar.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Bas van Mulken

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's