L1mburg Centraal - 6 november 2019

L1mburg Centraal - 6 november 2019

Lege klaslokalen en verlaten schoolpleinen, hockeyen op een druilerige stakingsdag, convenant moet het Limburgs stimuleren, radio is 100 jaar jong en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van woensdag 6 november 2019:

Met de volgende onderwerpen:

Lege klaslokalen en verlaten schoolpleinen

Het merendeel van de Limburgse basis- en middelbare scholen is vandaag dicht gebleven, vanwege een landelijke stakingsdag. De Tweede Kamer behandelt vandaag en morgen de onderwijsbegroting. De vakbonden sloten afgelopen vrijdag een akkoord met minister van Onderwijs Arie Slob. Maar de 460 miljoen extra voor het onderwijs is volgens docenten en bonden niet voldoende. Ze vinden dat er veel meer geld nodig is op structurele basis. In Venlo stond Marjan Peeters vandaag niet voor de klas. Zij organiseerde een protestmars in de binnenstad.

Bekijk hier de hele reportage

Hockeyen op een druilerige stakingsdag

Wat doe je op deze ingelaste stakingsdag met de kids? De hockeyclub in Maastricht bedacht een slim plan. Een ochtend trainen onder leiding van het eerste damesteam. Handig voor de ouders, goed voor de vaardigheden en natuurlijk het spelplezier.

Bekijk hier de hele reportage

4,5 jaar cel geëist voor doodrijden Sittardse Julie

De vrouw die in september 2018 de 20-jarige studente Julie Hoofwijk doodreed in Sittard, moet volgens justitie 4,5 jaar de cel in. Daarnaast zou ze zeven jaar lang niet mogen rijden. Die straf werd woensdag geëist in de rechtbank in Maastricht. Verdachte Jolanda P. (44) erkent schuld, maar zegt dat ze Julie die fatale nacht niet heeft gezien. Justitie neemt het deze Jolanda ernstig kwalijk dat ze onder invloed van alcohol, cocaïne en wiet achter het stuur stapte, de Sittardse studente doodreed en vervolgens naar huis reed.

Bekijk hier de hele reportage

Convenant moet het Limburgs stimuleren

De Limburgse taal staat onder druk. Deskundigen verwachten dat over 20 tot 40 jaar het dialect verdwijnt. Om de taal te redden is er een streektaalconvenant afgesloten, mede ondertekend door staatssecretaris en tijdelijk minister Raymond Knops. In het convenant staan verschillende stimuleringsregelingen om de Limburgse streektaal in leven te houden.

Bekijk hier de hele reportage

Meijel heeft een eigen woordenboek

Meijel, een dorp in de Peel, precies op de grens met Brabant, met daarom dus ook Brabantse en Limburgse invloeden. Een plek met ruim 6.000 inwoners, onder wie wielrenster Sabrina Stultiens of scheidsrechter Ed Janssen. Een dorp ook met een heel eigen dialect en zelfs woorden die je nergens anders hoort. En daarom is er nu het 'Meels' woordenboek.

Bekijk hier de hele reportage

Risk Factory geeft nu ook veiligheidstips aan ouderen

Er was al een Risk Factory voor kinderen en nu staan de deuren open voor senioren. Risk Factory is een educatiecentrum, waar je meer kunt leren over veiligheid. Zo geeft de brandweer training over brandveiligheid en de politie over inbraakgevoeligheid. Vandaag werden de senioren getraind.

Bekijk hier de hele reportage

Hoera, de radio is 100 jaar geworden!

De radio bestaat vandaag precies 100 jaar. Ingenieur Hanso Idzerda draaide vanuit een pand in Den Haag zijn plaatjes. Idzerda was ook de man die de radio's maakte en aan de man bracht, want zonder publiek was er natuurlijk niks aan. Het technologiemuseum in het Brabantse Neerkant, net over de grens bij Meijel, heeft er nu een tentoonstelling aan gewijd.

Bekijk hier de hele reportage

Pa van Perr Schuurs kijkt nagelbijtend op de bank naar Ajax

Een Champions League-debuut is al onvergetelijk, de wedstrijd tegen Chelsea al helemaal. In een knotsgekke wedstrijd, waarin Ajax 1-4 voor stond, mocht Perr Schuurs na twee rode kaarten voor Ajax invallen. Ajax, met Schuurs bleef overeind in Londen. Het werd 4-4. In Limburg zat vader Lambert nagelbijtend op de bank.

Bekijk hier de hele reportage

Limburgse Lisa is ambassadrice van JIM

De wereldtop van de springruiters strijkt komend weekend neer in Maastricht voor Jumping Indoor Maastricht. Maar er zijn ook Limburgse talenten. Lisa Nooren is een van hen. Ze stamt uit een echt paardengezin. Haar vader was succesvol ruiter en nu trainer. Een paar jaar geleden werd Lisa nog derde in de Grote Prijs van Maastricht en ook dit jaar hoopt ze weer hoge ogen te gooien en met de Limburgse eer te strijken. Maar dit jaar doet ze dit in een andere rol. Ze is namelijk de ambassadrice van hert evenement

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Sander Kleikers

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's