L1mburg Centraal - 4 december 2022

L1mburg Centraal - 4 december 2022

De patroonheilige voor de mijnwerkers de Heilige Barbara is er in allerlei kleuren en maten, Frank Steijns is vanaf zondag stadscomponist in Maastricht en Bevo kan niet stunten in derby tegen Lions. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.

L1mburg Centraal van zondag 4 december 2022:

Met de volgende onderwerpen:

Poolse arbeidsmigranten kijken billenknijpend naar WK

Nederland kan even opgelucht adem nu Oranje zich geplaatst heeft voor de kwartfinale op het WK in Qatar. Voor duizenden Poolse arbeidsmigranten in Limburg is het op dit moment billenknijpen. Polen speelt tegen regerend wereldkampioen Frankrijk. In Venlo is een aantal jaren een geheel Pools elftal opgericht. FC Polonia speelde vanmiddag eerst zelf een wedstrijd en kijkt nu naar de verrichtingen van hun landelijk elftal in Doha.

Huub Stevens over duel tegen Amerika

Het Nederlands elftal kan zich op maken voor de kwartfinale van het WK. Daarin is Argentinië de tegenstander. Voormalig trainer Huub Stevens keek op ons verzoek terug naar het duel tegen de Verenigde Staten én kwam ook met de oplossing om het gevaar Lionel Messi vrijdag af te stoppen.

4 december, de dag van de Heilige Sint Barbara

Het is 4 december, de dag van de Heilige Sint Barbara, de beschermheilige van de mijnwerkers. Op verschillende plekken in Limburg worden vandaag Barbaravieringen gehouden, zoals in Maastricht, Landgraaf en Kerkrade. De Broederschap van Sint Barbara bestaat 550 jaar, en daarom is er in de basiliek ook een speciale tentoonstelling. Met Barbara beelden van Wiel Miseré, zelf afkomstig uit een mijnwerkersfamilie.

Maastricht krijgt Frank Steijns als stadscomponist

Maastricht heeft vanaf nu een stadscomponist. Frank Steijns is vanmiddag voor twee jaar benoemd. Volgens de Stichting Maastrichtse Componisten zorgt Steijns voor vernieuwing van de hedendaagse klassieke muziek. Zondagmiddag is een compositie van Steijns uitgevoerd met een trompetsolo.

Bevo kan niet stunten in derby tegen Lions

De handballers van Bevo zijn er in de BENE-League niet in geslaagd om te stunten in de derby tegen Lions. Uiteindelijk was de Sittardse ploeg in de slotfase van het duel te sterk.

Twee hartsvriendinnen kregen vrijwel tegelijk diagnose borstkanker

De behandeling van borstkankerpatiënten heeft in de coronaperiode vrijwel geen vertraging gehad. Dat concludeert het Integraal Kankercentrum Nederland na vergelijking van de behandelprotocollen in de coronaperiode en de jaren daarvoor. Twee jonge vrouwen die daardoor geholpen werden, zijn voetbalster Vanity Lewerissa en haar vriendin Yardena Schillings. De twee hartsvriendinnen kregen vrijwel tegelijkertijd de diagnose borstkanker.

Presentatie:  Fabienne Nijsten

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal

Expeditie Limburg: Vergane Glorie

Expeditie Limburg: Vergane Glorie

Óngerwaeg en de brandweer van Wanssum

Óngerwaeg en de brandweer van Wanssum

Waar is Óngerwaeg deze week?

Waar is Óngerwaeg deze week?

Blaaskracht: Rob Mennen praat met Alex Schillings

Blaaskracht: Rob Mennen praat met Alex Schillings

L1mburg Centraal - 26 maart 2023

L1mburg Centraal - 26 maart 2023

De Stemming - 26 maart 2023

De Stemming - 26 maart 2023

Programma's