L1mburg Centraal - 25 augustus 2019

L1mburg Centraal - 25 augustus 2019

Oud-bisschop Frans Wiertz over priesters in de oorlog, soloconcert smaakt voor zangeres Marleen Rutten naar meer, hitte doet de deelnemers van de Rolstoel 2-daagse in Roermond niks en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van zondag 25 augustus 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Oud-bisschop Frans Wiertz over priesters in de oorlog

Geen enkel bisdom in Nederland heeft zoveel priesters verloren aan de Duitse bezetter als het bisdom hier in Limburg. Dat zegt oud-bisschop Frans Wiertz vandaag in een tv-uitzending van Geloofsbrieven van KRO-NCRV. Wiertz is verbolgen dat in het standaardwerk over de bezetting, geschreven door Loe de Jong, gesteld wordt dat er vanuit Limburg eigenlijk geen sprake van verzet was. Ook niet vanuit de kerk. Volgens de emeritus-bisschop zijn er juist een recordaantal Limburgse geestelijken gedeporteerd vanwege hun verzetswerk.

Bekijk hier de hele reportage

Soloconcert smaakt voor zangeres Marleen Rutten naar meer

' Zeker niet de laatste keer', Marleen Rutten heeft de smaak te pakken. De Limburgse zangeres was in haar nopjes, na afloop van haar eerste avondvullende concert in Neer. Een avond met Limburgse carnavalshits en Duitse schlagers. Compleet met live-band en achtergronddanseressen.

Bekijk hier de hele reportage

Aflevering 4 van de zomerserie Bakken met Cas

Hoe bereid je een lekkere maaltijd als je geen armen hebt? Nou gewoon met je voeten. Kim van Dinther uit Voerendaal werd geboren zonder armen en leerde dus hoe je met je voeten dingen kunt vastpakken. En dus zijn haar voeten ook haar belangrijkste gereedschap in de keuken. Deze zomer bakt Cas - bekend van Heel Holland Bakt en zelf slechthorend - speciaal voor L1 elke week met iemand anders die ook een beperking heeft. Vandaag dus met Kim.

Bekijk hier de hele reportage

Een kijkje in de kraamkamer van de vleermuis

Het was vandaag een heerlijke mooie, zonnige, warme dag...De meeste mensen gaan dan buiten allemaal leuke dingen doen, maar Jan Jeucken uit Horst blijft liever de hele dag vleermuizen kijken op z'n computer. Van kinds af aan is hij geobsedeerd door de vleermuis. Tegenwoordig bestudeert hij ze. En vooral 1 soort: de laatvlieger. In de kerk van Castenray zitten er wel 180. Jan hing er warmtecamera's op en mist nu geen beweging van de zwarte diertjes.

Bekijk hier de hele reportage

Laatste editie van het vliegerfeest in Oirsbeek

Voor het laatst gingen vandaag de vliegers op bij het vliegerfeest in Oirsbeek. 41 jaar lang stonden er honderden vliegers aan de hemel. Een vrolijk beeld. Maar het feest is voorbij. De organisatie kan het steeds groter worden evenement niet meer bolwerken. Een mooie dag met een zwart randje dus.

Bekijk hier de hele reportage

Een bijzonder bevrijdingsfeest in Herkenbosch

In het kader van 75 jaar vrijheid in Limburg, vandaag een bijzonder bevrijdingsfeest. In Herkenbosch kwamen oud medewerkers van defensie, brandweer, politie en andere geuniformeerden die met lichamelijk en psychisch letsel kampen, bij elkaar. Voor hen organiseerde de Bond van Oorlogs- en Dienstslachtoffers een herdenking.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Kirsten Paulus

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's