L1mburg Centraal - 23 oktober 2019

L1mburg Centraal - 23 oktober 2019

Overheid moet duidelijker communiceren, schooltandarts keert terug in Heerlen, Frans Bauer in Venlo en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van woensdag 23 oktober 2019:

Met de volgende onderwerpen:

'Taalpolitie' gaat overheid wijzen op onbegrijpelijke teksten

Deze vacature plaatste het departement van staatssecretaris Raymond Knops uit Hegelsom: Gezocht, een 'Raakvlakmanager Strategische Beheerorganisatie Digitaal Stelsel Omgevingswet'. Dit soort onbegrijpelijke overheidstaal is Knops een doorn in het oog. Daarom introduceerde hij in Roermond een soort taalpolitie, die de overheid moet gaan wijzen duidelijke teksten die getypt worden in brieven, op websites en in advertenties van de overheid.

Bekijk hier de hele reportage

Schooltandarts keert terug in Heerlen

Bijna iedereen die het zich herinnert heeft slechte herinneringen aan de schooltandarts. Een of twee keer per jaar parkeerde het gevreesde busje op het schoolplein en moesten alle kinderen verplicht langs ter controle. Tegenwoordig is het een vrijwel verdwenen beroep, maar Heerlen overweegt de schooltandarts weer in te voeren. Want er zijn te veel kinderen die niet of nauwelijks gaan. Als het aan de gemeente Heerlen ligt, ontkomt geen enkel kind meer aan de tandarts. Nu bezoekt nog maar 1 op de 4 kinderen de tandarts en in sommige wijken in Heerlen is dat zelfs nog maar 1 op de 3.

Bekijk hier de hele reportage

Ex-partner vermoorde Reagan Perez voor de rechter

Vandaag stond de ex-partner van de vermoorde Reagan Perez uit Kerkrade voor de rechter. De vrouw werd in juli neergestoken in haar woning. Volgens justitie is ze daarbij in de val gelokt door haar ex Roberto.

Bekijk hier de hele reportage

Hebben we het actievoeren herontdekt?

Leraren, verpleegkundigen, boeren, medewerkers van Nedcar, klimaatactivisten. Allemaal hebben ze de afgelopen weken gestaakt, of actie gevoerd. Er gaat geen dag voorbij of er wordt wel ergens tegen of voor geprotesteerd, zo lijkt het. Hebben we het actievoeren ontdekt, of is het iets van alle tijden dat de laatste maanden weer prominent is opgedoken? Denk ook aan de gele hesjes. Doen we het hier anders dan in in de ons omringende landen? Helpt het eigenlijk om je zin te krijgen? Over de zin en onzin van actievoeren een gesprek met historicus Niek Pas, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, oorspronkelijk uit Tegelen.

Bekijk hier de hele reportage

Frans Bauer signeert in Venlo

Het is misschien niet de eerste artiest die je verwacht bij muziekzaak Sounds in Venlo, maar Frans Bauer was daar vandaag te gast. Verslaggever Ruud van Broekhoven wilde weleens van Frans weten hoe diep zijn liefde voor de Limburgstalige muziek zit.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Wouter Nelissen

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Stan Valckx: 'Geen vertrouwen meer in Maaskant'

Stan Valckx: 'Geen vertrouwen meer in Maaskant'

VVV-Venlo heeft hoofdtrainer Robert Maaskant en zijn assistent Raymond Libregts op non-actief gezet omdat de clubleiding en technisch manager Stan Valckx na zeven verloren duels op rij geen vertrouwen meer heeft in het duo.

Programma's