L1mburg Centraal - 23 mei 2019

L1mburg Centraal - 23 mei 2019

Limburg stemt mondjesmaat Europees, flink doortrappen op de fiets-naar-je-werk-dag, Europa is een zegen voor studenten en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van donderdag 23 mei 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Limburg stemt mondjesmaat Europees

Europese verkiezingen vandaag en dus nemen we je mee op een rondje langs enkele stemlokalen, bijvoorbeeld de plek waar 'Spitzenkandidat' Frans Timmermans stemde in Heerlen, of de Roermondse stemlokalen die allemaal toegankelijk werden gemaakt voor kiezers met een lichamelijke beperking. Politiek redacteur Jean van Hoof heeft het over de achtergronden bij de verkiezingen en verslaggever Lex van Moorsel merkt in een Maastrichts stembureau dat Limburg niet erg warm loopt voor Europese verkiezingen.

Bekijk hier de hele reportage

Makelaars: Drempel hoog om criminele praktijken te melden

Hoe is het mogelijk dat een Albanese bende jarenlang vanuit Sittard en Geleen kan opereren en dat niemand iets in de gaten heeft? Kinderen zonder Nederlandse paspoort of verblijfsvergunning, een criminele organisatie die alles betaalt en 90 panden die worden gebruikt voor alles behalve legale bewoning. Je zou bijvoorbeeld in dat laatste geval verwachten dat er bij een makelaar een belletje gaat rinkelen als iemand een pand in één keer afbetaalt of panden vanuit het buitenland koopt. Maar volgens de Nederlandse Vereniging voor Makelaars is de drempel om van zo'n praktijken melding van te maken erg hoog, uit angst voor represailles.

Bekijk hier de hele reportage

Flink doortrappen op de fiets-naar-je-werk-dag

Waarom pak je niet eens lekker de fiets naar het werk? De meeste mensen kiezen toch liever voor de auto, zeker als je werkplek zo'n 25 kilometer verderop zit. Maar sommige mensen boeit die afstand niet en zeker niet vandaag, want het is de landelijke fiets-naar-je-werk-dag. Ton Meisen, bekend als zanger van de Janse Bagge Bend en in het dagelijks leven werkzaam bij een groothandel in showtechniek, maakt het ritje vrijwel iedere dag, van Sittard naar Kerkrade. Kost je ongeveer een uurtje, als je tenminste flink doortrapt.

Bekijk hier de hele reportage

Europa, een zegen voor studenten

Is Europa een zegen of een vloek? Nog nooit eerder stond de unie zo ter discussie als de afgelopen tijd. Vaak wordt er gewezen op de nadelen of dingen die niet zo goed geregeld zijn. De voordelen van een verenigd Europa nemen we vaak voor lief. Zo vinden we het normaal dat we in het buitenland met dezelfde munt kunnen betalen, er amper files bij de grensovergangen staan omdat iedereen zijn paspoort moet tonen. En dat we zonder al te veel rompslomp kunnen studeren in het buitenland. Sterker nog: Zonder de Europese Unie zou de universiteit van Maastricht nooit zo veel studenten hebben. Jaarlijks krijgen er zo'n 18.000 studenten les en de helft van hen komt uit het buitenland. Vaak van dichtbij, uit België of Duitsland, maar soms ook van heel ver weg.

Bekijk hier de hele reportage

Daphne uit Wijlre maakt film over massatoerisme in Sri Lanka

Morgen gaat in Eindhoven de documentaire Catching Tourists in première. Over het massatoerisme in Sri Lanka. Gemaakt door Daphne Severeijns, uit Wijlre, samen met Michelle van der Plas.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Wouter Nelissen

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's