L1mburg Centraal - 23 apr 2019

L1mburg Centraal - 23 apr 2019

Overleden broers Ronald en Edwin samen in één graf, Expositie Thielen in Venlo overtreft alle verwachtingen, zitten is het nieuwe roken en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van dinsdag 23 april 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Overleden broers Ronald en Edwin samen in één graf

Na ruim twintig jaar zijn ze herenigd, de overleden broertjes Ronald en Edwin Baten uit Kerkrade. Beide jongens kwamen veel te vroeg om het leven. Edwin op 5-jarige leeftijd door een verkeersongeluk, Ronald was 14 jaar toen hij werd vermoord. Edwin werd begraven op de kinderbegraafplaats in Heerlen, Ronald op het volwassenen deel van de begraafplaats. Ze mochten niet bij elkaar begraven worden, omdat Ronald te oud was voor de kinderbegraafplaats. Na ruim 20 jaar is het alsnog gelukt om de broertjes bij elkaar in een graf te leggen.

Bekijk hier de hele reportage

De best bezochte expositie van Venlo

De tentoonstelling van kunstenaar Evert Thielen in het Limburgs Museum overtreft alle verwachtingen. Inmiddels zijn er al zo'n 60.000 bezoekers komen kijken en dat maakt het de best bezochte expositie in het Limburgs Museum ooit. Eigenlijk zou de tentoonstelling tot en met Pasen lopen, maar wegens het succes plakt het museum er nog twee maanden aan vast. Daar is zeker ook de middenstand in Venlo blij mee, want de spin-off van de tentoonstelling is duidelijk merkbaar in de stad.

Bekijk hier de hele reportage

Zitten is het nieuwe roken

Grote kans dat je nu zittend kijkt. We zitten veel met z'n allen. Limburgers zitten gemiddeld rond de 8,5 uur per dag. Op het werk, in de auto, op de bank, noem maar op.

Bekijk hier de hele reportage

Selfkant: 70 jaar geleden werd Nederland een stukje groter

Vandaag precies 70 jaar geleden kwam een stuk Duitsland bij Nederland. De Duitse gemeente Selfkant werd door ons land geannexeerd als compensatie voor de oorlog. Die Nederlandse bezetting duurde ruim 14 jaar. Op 23 april 1949 kwamen plaatsen als Millen, Süsterseel en Tüddern bij Limburg. De Duitse inwoners bleven Duits, maar konden vanaf toen ook een Nederlands paspoort krijgen. De dorpen in dit grensgebied met Sittard die door de oorlog flink waren gehavend, werden op Nederlandse kosten hersteld. De Selfkant had nog veel ruimte en mogelijkheden en dus trokken veel Limburgers die kant op. De annexatie duurde tot 1963. Toen ging de Selfkant weer terug naar Duitsland.

Bekijk hier de hele reportage

Hoe verder met Roda en MVV?

Hoe moet het verder met Roda? De club ging gisteren hard onderuit bij Telstar. Door de 4-0 nederlaag zakt de club op de ranglijst. Op dit moment zou Roda niet in aanmerking komen voor play-offs. De fans van Roda maken zich zorgen. Hun club is in een paar jaar tijd afgegleden. Met nog twee wedstrijden te gaan staat ook MVV niet op de gewenst plek voor nacompetitie. Maar de Maastrichtenaren wisten wel te winnen, gisteren van Jong Ajax.

Bekijk hier de hele reportage

De Kinderwandelvierdaagse, een begrip in Amby

Voor de inwoners van Amby is het een begrip, de Kinderwandelvierdaagse in de voorjaarsvakantie. Tientallen kinderen tussen 7 en 12 jaar verzamelen zich vroeg in de ochtend in het gemeenschapshuis op het dorpsplein om vervolgens in groepen 'de hei op' te gaan. In totaal lopen ze de komende dagen 60 kilometer en onze verslaggever Sjors Abeling liep een stukje met ze mee.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Bas van Mulken

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's