L1mburg Centraal - 22 september 2019

L1mburg Centraal - 22 september 2019

De rol van de gouverneur in kwesties van integriteit, Riny is overdag postbode en 's avonds vampier, droogte houdt aan, Musica Sacra en een jonge dirigent en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van zondag 22 september 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Bovens: 'Had eerder duidelijk moeten zijn over mijn rol'

Gouverneur Bovens wil enkele zaken recht zetten en dat doet hij dit weekend in een kranteninterview en in het programma De Stemming op L1 Radio. De afgelopen maanden raakte Bovens een aantal keren in opspraak; wat was zijn rol in de kwestie rond de huizenkoop van Annemarie Penn, de burgemeester van Maastricht? En de rel rond de burgemeestersbenoeming in Kerkrade, waar de zieke burgemeester van Heerlen Ralf Krewinkel gesolliciteerd had? Waar het gaat om zijn rol als gouverneur op het gebied van integriteit vindt Bovens, dat te veel zaken waar hij niet over gaat toch op zijn bordje worden gelegd.

Bekijk hier de hele reportage

Droogte houdt aan, vennen lijden

De droogte in Limburg houdt nog steeds aan. Het grondwaterpeil staat veel te laag. Ook de afgelopen weken is er nauwelijks regen van betekenis gevallen en dus staan veel vennen en poelen droog. De droogte zorgt voor creatieve oplossingen. Het waterschap plaatst in de winter vaak pompen om bij hoogwater het water snel af te kunnen voeren. Dit om overstromingen te voorkomen. Maar soms kan die pomp ook andersom worden gebruikt. Zo is bij de Uffelsebeek in Hunsel de pomp zo ingesteld dat het water uit het kanaal Wessem-Nederweert juist terug in de beek stroomt. Het is de eerste keer dat de pomp 'omgekeerd' wordt ingezet.

Bekijk hier de hele reportage

Musica Sacra en een jonge dirigent

Wie goed zingt, bidt dubbel. Dat is dit weekend het motto van het Ad Mosam-koor tijdens Musica Sacra, het kunstenfestival in Maastricht. Een motto dat die je niet meer snel uit de mond van jongeren zult horen komen. Die verkiezen Beyonce en Ed Sheeran waarschijnlijk boven klassieke, spirituele muziek. Maar bij Musica Sacra vindt je ze dus zeker wel.

Bekijk hier de hele reportage

Riny is overdag postbode en 's avonds vampier

Je moet niet raar op staan te kijken als je dit weekend in Arcen ook in oog kwam te staan met een engel, een duivel, een fee of een kwaadaardige prinses. Het was immers weer het fantasyweekend in Arcen. De fantasybeurs Elfia trekt elk jaar honderden mensen die zich verkleden in de meest bijzondere creaties. Eén van hen is Riny Friedl uit Kerkrade, die zich al een jaar of dertig onderdompelt in een totaal andere wereld.

Bekijk hier de hele reportage

Golftoernooi voor mensen met een fysieke beperking

De vraag 'wat is je handicap' wordt regelmatig gesteld bij golf. Deze vraag zorgde wellicht voor verwarring dit weekend bij de Peelse Golfclub. Daar werd voor het eerst in Limburg een golfwedstrijd georganiseerd voor mensen met een fysieke beperking.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Wouter Nelissen

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

1Lunch: Politicus zoekt 'online bullies' thuis op

1Lunch: Politicus zoekt 'online bullies' thuis op

Man die zijn dode moeder in huis verborg weer voor de rechter, traumahelikopter naar ernstig ongeval, tennisster Demi Schuurs gaat opnieuw meedoen aan de WTA Finals en politicus zoekt mensen op na online scheldkanonnades. Dit en meer in onze 1Lunch.

Programma's