L1mburg Centraal - 22 november 2019

L1mburg Centraal - 22 november 2019

Onderzoek naar dood Ivana Smit heropend, bijna 100 miljoen voor Maasbescherming, Martin Buber Plaquette voor Dries van Agt en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van vrijdag 22 november 2019

Met de volgende onderwerpen:

Onderzoek naar dood Ivana Smit heropend

Groot nieuws voor de nabestaanden van Ivana Smit: het gerechtshof in Maleisië heeft besloten dat de zaak rondom het overlijden van hun dochter heropend wordt. De rechter zegt dat de dood van Ivana het gevolg is van handelingen van iemand anders.

Bekijk hier de hele reportage

Bijna 100 miljoen voor Maasbescherming

De overheid trekt bijna 100 miljoen euro uit voor de Maasbeveiliging in Noord-Limburg. Dat heeft de minister van infrastructuur en waterstaat toegezegd. In Well, Arcen en Hout-Blerick worden de inwoners veel beter beschermd tegen overstromingen en komt er meer ruimte voor de rivier. Over vijf jaar moeten die maatregelen klaar zijn. Ze zijn nodig omdat in de meeste van deze plekken nog nooddijken liggen, Die zijn aangelegd na de laatste grootste overstroming in 1995.

Bekijk hier de hele reportage

Martin Buber Plaquette voor Dries van Agt

Voor de zeventiende keer wordt in Kerkrade de Martin Buber Plaquette uitgereikt. Een prijs met heel vooraanstaande winnaars. Dit jaar is dat politicus Dries van Agt. De plaquette is vernoemd naar Martin Buber, een Oostenrijkse filosoof. De prijs wordt sinds 2002 jaarlijks uitgereikt, in Kerkrade. Vorig jaar was dat Paul van Vliet, maar ook mensen als koningin Silvia van Zweden, topschaker Garry Kasparov, voormalig president van de Sovjet-Unie Gorbatsjov en zanger Herman van Veen.

Bekijk hier de hele reportage

Plaquette voor Rest Center Heerlen

Als herinnering aan Amerikaanse soldaten die in Heerlen even tot rust konden komen is een plaquette onthuld. De mijnstad was eind 1944 begin 1945 een Rest Center voor het Amerikaanse leger. Alice van Binsbergen was 18 toen ze als vrijwilliger ging helpen bij de opvang van de soldaten. Zij ontmoette nu de zoon van de Amerikaanse Rode Kruis-medewerkster die het opvangcentrum leidde.

Bekijk hier de hele reportage

Rasmus Karjalainen, de gelukkigste speler bij Fortuna

Rasmus Karjalainen is op dit moment de gelukkigste speler bij Fortuna Sittard. De Finse international wist zich met zijn nationale ploeg te plaatsen voor het EK 2020. Voordat de Sittardse eredivisieploeg zaterdag afreist naar Zwolle voor het competitietreffen met PEC werd er nog even stilgestaan bij de unieke prestatie van de Fin.

Bekijk hier de hele reportage

Kerstmis in de kringloopwinkel

Het is nog ruim een maand tot kerst, dus de winkels draaien overuren. Goed nieuws voor de winkeliers, slecht nieuws vaak voor je portemonnee, want in december vliegt bij de meeste mensen het geld over de toonbank. Maar het kan ook goedkoper: Kerstmis in de kringloopwinkel, bijvoorbeeld in Venlo.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Kirsten Paulus

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's