L1mburg Centraal - 22 mrt 2019

L1mburg Centraal - 22 mrt 2019

Nu begint het formeren bij de provincie, Koning bezoekt NAVO-oefening, kunstliefhebbers leren Maastricht kennen tijdens TEFAF, les over lentekriebels en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van vrijdag 22 maart 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Het formeren is begonnen

Het verkiezingsgeweld is achter de rug. De kruitdampen zijn opgetrokken. Nu begint het formeren, want er zal toch een nieuwe coalitie moeten komen in het gouvernement. Vandaag startten de eerste oriënterende gesprekken tussen formateur Ger Koopmans en de lijsttrekkers van alle partijen in Limburg. Wanneer weten wij meer over het resultaat van die gesprekken?

Bekijk hier de hele reportage

Koning bezoekt NAVO-oefening in Vredepeel

Koning Willem-Alexander heeft vanochtend een verrassingsbezoek gebracht aan de Luitenant-generaal Bestkazerne in de Peel. De koning was daar om een grote NAVO-oefening te bekijken. 18 landen oefenen op de basis met een luchtoorlog waarbij een verzonnen land ten zuiden van Turkije een oliepijpleiding aanvalt. De NAVO reageert met vliegtuigen en ballistische raketten.

Bekijk hier de hele reportage

Kunstliefhebbers leren Maastricht kennen tijdens TEFAF

TEFAF is de meest toonaangevende kunstbeurs ter wereld en normaal vinden dit soort beurzen alleen plaats in wereldsteden als New York en Parijs. Steden die nooit slapen. Na een bezoek aan de beurs trekt de 'fine fleur' van de kunstliefhebbers de stad in voor een dansje en een cocktail. In Maastricht is dat uitgaansleven nog redelijk onbekend bij al die internationale gasten. En daarom is er nu 'Tefaf and the City', waarbij er allerlei activiteiten in de stad worden georganiseerd.

Bekijk hier de hele reportage

Eerste duel nieuwe Roda-trainer tegen oude club MVV

Zondag staan aartsrivalen Roda JC en MVV weer tegenover elkaar. Voor het eerst zit Eric van der Luer op de bank als trainer van Roda. Hij nam deze week het stokje over van de weggestuurde Robert Molenaar. Een bijzondere wedstrijd voor de Maastrichtenaar. Hij woont nog vlakbij De Geusselt, begon zijn carrière bij MVV maar groeide uit tot boegbeeld van Roda.
MVV zal het in Kerkrade moeten doen zonder de massale steun van eigen fans. De supporters weigeren naar het Parkstad Limburg Stadion af te reizen, omdat in eerste instantie maar een klein deel van de fans welkom was bij Roda. Dat besluit werd later teruggedraaid, maar toch kiezen MVV-supporters ervoor om de wedstrijd op groot scherm te kijken, in eigen stadion De Geusselt.

Bekijk hier de hele reportage

Les over de bloemetjes en de bijtjes

De week van de lentekriebels zit er bijna op. Reden voor tientallen basisscholen om mee te doen een een project over seksuele voorlichting. Schrik niet, het is alleen voor groep 8. Al zullen ze ook daar thuis soms vreemd van opkijken.
Toch weten de kinderen al opvallend veel, zo bleek op de Maastrichtse basisschool De Geluksvogel.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Bas van Mulken

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's