L1mburg Centraal - 21 sep 2018

L1mburg Centraal - 21 sep 2018

Alzheimer, kookboeken, een tentoonstelling over luxe en meer nieuws...

L1mburg Centraal op L1 TV met de volgende onderwerpen:

Niet vergeten: Wereld Alzheimer Dag

Wereld Alzheimer Dag. Belangrijk want de kans is groot dat je het ooit krijgt en de kans is nog veel groter dat je ermee te maken krijgt in je omgeving. Dementie. Een ziekte die veel kapot maakt. Niet alleen in het hoofd van de patiënt, maar ook in zijn of haar omgeving. Onze gast is hoogleraar ouderpsychatrie Frans Verhey, specialist op het gebied van alzheimer. Ook Beppie Kraft is erbij, als ambassadeur van het centrum. Hoe schrijnend de ziekte is en vooral hoeveel impact alzheimer op het hele gezin heeft, weet filmmaker Ruud Lenssen uit Broekhuizervorst. Hij volgt al twee jaar lang zijn ouders met een camera. Zijn vader is dement en zijn moeder heeft het daar moeilijk mee.


Dit wil je het liefst vergeten

Soms gebeuren er dingen in je leven die je het liefst wil vergeten, maar waar je uiteindelijk niet omheen kunt,” zegt Berry Jacobs, schrijfster van haar boek. Een waargebeurd verhaal, over Jasmijn. Een jonge vrouw die te maken krijgt met seksueel geweld.


40 kookboeken in 40 jaar

Limburg op zijn lekkerst. Wil en Netty Engels zijn daar al 40 jaar mee bezig. Ze beschrijven de lekkerste recepten en eettradities van deze provincie. Weet je bijvoorbeeld hoe de authentieke Limburgse "kouwschotel" ooit is uitgegroeid tot een traditie in de Limburgse keuken? Veertig kookboeken verder geven Wil en Netty vandaag een demonstratie in de Domincanenkerk in Maastricht. En collega Wouter mag vast voorproeven.


Wat is luxe precies?

We kijken nog even naar het nieuws van morgen. Dan is er onder meer de opening van een bijzondere tentoonstelling in Cube Design Museum in Kerkrade rondom het thema "luxe". Wat is luxe precies? En is luxe altijd synoniem voor duur? Verslaggever Jo Cortenraedt ging er kijken en alvast een klein voorproefje van wat hij daar aantrof.


Gouden jubileum voor Maurice Nijsten

Hij is al 50 jaar getrouwd, met de camera welteverstaan. Filmmaker Maurice Nijsten viert zondag zijn gouden jubileum. In dat rijke filmarchief zijn nauwelijks planten of dieren overgeslagen. 50 jaar passie voor camera en de natuur, en het gezin Nijsten moest daar maar gewoon mee leren omgaan.


Presentatie: Sander Kleikers

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's