L1mburg Centraal - 21 jan 2019

L1mburg Centraal - 21 jan 2019

Minder excellente scholen in Limburg, hoe overleef je blue monday, vroeg op voor de bloedmaan, het open NK beugelen en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van maandag 21 januari 2019:

Met de volgende onderwerpen:

Minder excellente scholen in Limburg

De onderwijsinspectie heeft maandag aan vijf scholen in Limburg het predicaat 'excellent' uitgereikt. De scholen mogen die titel nu tot en met 2021 voeren. Om voor dat predicaat in aanmerking te komen, doorlopen de scholen een uitgebreid inspectietraject waarin bekeken wordt of de onderwijskwaliteit hoog genoeg is en of ze uitblinken in een bepaald onderwijsprofiel. In 2016 had Limburg 11 van die excellente scholen. Daar zijn er nu dus nog maar 6 van over (1 school ontving het predicaat vorig jaar).

Bijzonder is Basisschool ’t Mozaïek dat het predicaat voor het vierde jaar op rij krijgt. En dat terwijl bijna 10 jaar geleden directeur Jan van Espen te horen kreeg dat zijn school zeer zwak was. Het onderwijs was toen dermate slecht dat de school gesloten zou worden als dat niet binnen twee jaar verbeterde.

Bekijk hier de hele reportage

Slaand van je Blue Monday frustraties af

Het is Blue Monday, ofwel deprimaandag; de dag die door menigeen wordt beschouwd als de meest deprimerende dag van het jaar. Zaak dus om goed beslagen ten ijs te komen. Lex van Moorsel ging aan de slag in de sloopkamer!

Bekijk hier de hele reportage

Blue Monday Runs steeds populairder

En voor wie wat minder gewelddadig toch van de frustraties af wil komen, kan overwegen deel te nemen aan een van de Blue Monday Runs in onze provincie. Onder andere in Beek trok een groep fanatiekelingen de sportschoenen aan. Niet zozeer voor zichzelf, maar voor het goede doel: geld ophalen voor mensen die kampen met depressies. Want het zou vandaag dus de meest depressieve dag van het jaar zijn.

Bekijk hier de hele reportage

#WijZijnLimburg: Pat's creatieve hoeskamer

Mensen met een depressie moeten iets om handen hebben. En dat weet Patricia Habets uit Sint Geertruid maar al te goed. Zij kwam thuis te zitten met een burnout. En door creatief bezig te zijn kwam ze uit het dal. Haar motto: Je kunt niets delen, als je zelf niets meer hebt. Nu helpt ze anderen in haar eigen kleine atelier in de garage in Sint Geertruid.

Bekijk hier de hele reportage

Limburgse fotografen vroeg op voor bloedmaan

Vanochtend hadden veel Limburgers de wekker vroeg gezet om naar boven te kijken; naar de bloedmaan. Tijdens de maansverduistering kleurde de maan rood en dit zag dan ook schitterend uit. We riepen op L1 Facebook de fotografen onder ons op om de mooiste plaatjes op te sturen, en dat deden jullie wederom massaal!

Bekijk hier de hele reportage

Demi Schuurs al vroeg klaar in Australië

Demi Schuurs kende een fantastisch 2018, maar 2019 begint voor haar heel stroef. Afgelopen week werd ze op de Australian Open in de eerste ronde al uitgeschakeld in het dames-dubbelspel. En ook in de mixed-dubbel ligt ze er nu uit. Zij en haar dubbelpartner Matwe Middelkoop kwamen niet in de wedstrijd en overleefden de tweede ronde niet.

Bekijk hier de hele reportage

Open NK beugelen Limburgs feestje

Het klinkt als een mooi affiche: de Open Nederlandse Kampioenschappen beugelen in Kessel. Maar in de praktijk is het toch vooral een Limburgs feestje. In geen enkele andere regio wordt er zo fanatiek gespeeld als hier bij ons. Voor de organisatie is het natuurlijk leuk om het NK in huis te mogen hebben. Maar zij willen toch vooral proberen om de sport populairder te maken bij de jeugd. Want de beugelsport vergrijst in rap tempo.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Fabienne Nijsten

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's