L1mburg Centraal - 21 februari 2020

L1mburg Centraal - 21 februari 2020

Twijfel over criminele activiteiten Geleense Al Houda Moskee, Provincie doet flink duit in het Koningsdag zakje, scholieren trappen vastelaovend af en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van vrijdag 21 februari 2020:

Met de volgende onderwerpen:

Twijfel over criminele activiteiten Geleense Al Houda Moskee

Het openbaar ministerie moet zijn aanklachten tegen het oud bestuur van de Al Houda moskee in Geleen flink afzwakken. De aanklacht van het ronselen voor de jihad is komen te vervallen. Ook moet het openbaar ministerie binnen drie maanden met bewijs voor witwassen komen. Voorzitter van de moskee Stefan Z. en vicevoorzitter Laarbi A. stonden vandaag opnieuw voor de rechter om de voortgang van hun zaak te bespreken. Beide worden verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en financiering van terrorisme. Zo zou er via de moskee 200.000 euro aan hulpgoederen richting IS-gebied zijn gegaan. Laarbi A zou ook zelf naar het gebied zijn afgereisd.

Bekijk hier de hele reportage

Provincie doet flink duit in het Koningsdag zakje

Nog nooit eerder heeft een provincie zoveel meebetaald aan Koningsdag als de onze. De provincie Limburg doet 750.000 euro in het zakje. En dat is meer dan andere provincies waar Willem-Alexander tot dusver zijn verjaardag heeft gevierd. Maastricht verwacht dat Koningsdag 1,5 miljoen euro gaat kosten. Een forse bijdrage volgens gouverneur Theo Bovens, maar niet absurd hoog...

Bekijk hier de hele reportage

Scholieren trappen vastelaovend af

De vastelaovend begint nu toch echt los te barsten. Gisteravond was het Auw Wieverbal in Valkenburg en vandaag (en vanavond) gaat het los op veel middelbare scholen in Limburg. Roermond is sinds jaar en dag het toneel van de Sjolefestasie, waar de scholieren vanaf 2 uur vanmiddag welkom waren om te vieren. Collega Ester Raats nam een kijkje.

Bekijk hier de hele reportage

Negen 'punnekes' voor prinses Annie (99) uit Amby

9x11 'punnekes' is iets teveel van het goede maar stadsprins Luc II van 'Groet-Mestreech' kuste prinses Annie Beckers negen maal. De 99-jarige uit Amby is gekroond tot prinses van woonzorgcomplex De Zeven Bronnen. "We vieren het al drie dagen, heerlijk", glundert ze. Haar zicht is slecht maar ze hoort nog alles. Het geheim om 99 jaar te worden wil Annie Beckers wel kwijt: "Ik heb altijd gezwommen en drink iedere dag een 'tasje' melk". Waarschijnlijk is haar opgewekte karakter ook een reden dat ze dit jaar in mei hopelijk honderd lentes wordt. Een biertje gaat er trouwens ook in deze dagen. "Un donker pilske, heerlijk."

Bekijk hier de hele reportage

Klimmen-Ransdaal beste station van het land

Klimmen-Ransdaal is het beste treinstation van Nederland, zo vinden reizigers. Zo'n 97 procent van de reizigers geeft het station, een rijksmonument, een zeven of meer in de Stationsbelevingsmonitor van NS en ProRail. "Het nostalgische stationsgebouw stamt uit 1913 en is een lust voor het oog", zegt stationsmanager Ron Lenssen. In het gebouw zit een goede ondernemer, waar reizigers graag een praatje maken. Daarnaast is het stationsgebouw als een van de weinigen in Nederland nog bewoond. Dat is goed voor de sociale controle en de sfeer. We zijn trots op station Klimmen-Ransdaal als meest gewaardeerde station van Nederland.”

Bekijk hier de hele reportage

CERN wil met Limburgse instellingen beursfraude opsporen

Onderzoeksinstituut CERN gaat samenwerken met kennisinstituut CORMEC in Roermond en de Universiteiten van Maastricht en Wageningen. Ze gaan samen kijken of ze fraude op de financiële markten kunnen opsporen. In het instituut in Zwitserland wordt onderzoek gedaan naar de oerknal. Dat gebeurt met een deeltjesversneller, waarbij onderzoekers deeltjes met enorme snelheden op elkaar laten botsen. Die botsingen leveren heel veel data op. Zo worden onder andere de krachten gemeten die vrij komen en de snelheid waarmee de protonen op elkaar botsen. Om al die data te kunnen verwerken, zijn in Zwitserland nieuwe technieken ontwikkeld. Die technieken gaan de partijen nu ook toepassen op de financiële markten.

Bekijk hier de hele reportage

Vriendenteam kansrijk voor promotie naar hoogste handbalniveau

Een vriendenteam, dat is de handbalploeg van BFC. De mannen uit Beek vinden het leuk om met z'n allen drie avonden te trainen in het dorp. Ze hadden aan het begin van het seizoen dan ook nooit kunnen vermoeden dat ze überhaupt kans maakte op promotie naar de allerhoogste klasse: de BENE-League. De ploeg van trainer Maurice Canton staat tweede in de eredivisie en dus wordt er al voorzichtig gesproken over een eventuele promotie.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Wouter Nelissen

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Jouw Plat-eweg Top 3 van donderdag 9 april

Jouw Plat-eweg Top 3 van donderdag 9 april

AvondGasten: corona in Limburg - ouderenzorg en geloof

AvondGasten: corona in Limburg - ouderenzorg en geloof

L1mburg Centraal - 9 april 2020

L1mburg Centraal - 9 april 2020

L1 Vandaag Scholierendagboek - 9 april 2020

L1 Vandaag Scholierendagboek - 9 april 2020

L1mburg Centraal: zorginstellingen smeken om meer beschermingsmiddelen

L1mburg Centraal: zorginstellingen smeken om meer beschermingsmiddelen

L1 Vandaag: waar gaat het om bij Witte Donderdag?

L1 Vandaag: waar gaat het om bij Witte Donderdag?

Logo 1Limburg

Programma's