L1mburg Centraal - 21 augustus 2019

L1mburg Centraal - 21 augustus 2019

Jongeren helpen jongeren met psychische problemen, bevrijdingsfestival blijft in Roermond, gebied ENCI-groeve in kaart gebracht, Nick Kuipers als held ontvangen in Indonesië en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van woensdag 21 augustus 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Jongeren helpen jongeren met psychische problemen

Het Maastrichtse project @Ease krijgt een vervolg in Heerlen, en ook Venray en Roermond hebben interesse in een vestiging. Bij @Ease kunnen jongeren met psychische problemen terecht om te praten met andere jongeren die dezelfde ervaringen hadden. Die aanpak moet voorkomen dat jongeren uiteindelijk in een duur zorgtraject terecht komen. Vooral in Limburg is het gebruik van de geestelijke gezondheidszorg hoog, aanzienlijk hoger dan in de rest van Nederland. In Meerssen, Maastricht en Sittard-Geleen ligt het gebruik door jeugdigen bijvoorbeeld 30 procent hoger dan het landelijk gemiddelde.

Bekijk hier de hele reportage

Bevrijdingsfestival blijft in Roermond

Na het nodige duw- en trekwerk is er eindelijk duidelijkheid. Het bevrijdingsfestival blijft in Roermond. Het festival zou te groot zijn geworden voor de stad en dus flirtte de organisatie openlijk met een nieuwe locatie in gemeente Sittard-Geleen. Maar die overstap in is nu van baan. Het festival zal in 2020 plaatsvinden tussen de Arloflat en de Maas, vlakbij het Designer Outlet.

Bekijk hier de hele reportage

Gebied ENCI-groeve in kaart gebracht

Geologen zijn deze week bezig om de bodem en wanden van de miljoenen jaren oude grond in de ENCI-groeve in kaart te brengen. De groeve in Maastricht werd gebruikt voor het winnen van kalksteen, maar nu dat gestopt is en het gebied terug gegeven is aan de natuur zijn onderzoekers bang dat alles binnen de kortste keren overgroeid zal worden en dat nooit iemand meer onderzoek kan doen naar de historie van het gebied. Daarom wordt het hele gebied in kaart gebracht voor later onderzoek.

Bekijk hier de hele reportage

Zomerserie de L1-ijscokar: Leger des Heils

Deze zomer zoekt iedereen verkoeling en wat is dan lekkerder dan een heerlijk ijsje? Sommige mensen verdienen zo'n ijsje net even iets meer dan een ander, bijvoorbeeld omdat ze altijd klaar staan voor anderen. Deze zomer reist onze speciale verslaggever Bart Storcken door de provincie om mensen die het extra verdienen op een heerlijk ijsje te trakteren. Vandaag stopt hij bij het Leger des Heils.

Bekijk hier de hele reportage

Nick Kuipers als held ontvangen in Indonesië

Hij is als een held ontvangen in Indonesië: de boomlange verdediger Nick Kuipers. In Maastricht opgegroeid, bij MVV furore gemaakt, bij ADO Den Haag en FC Emmen gespeeld en nu in dienst aan de andere kant van de wereld bij 'Persib Bandung'. De 26-jarige Maastrichtenaar kijkt zijn ogen uit bij zijn presentatie in een zaaltje dat veel te klein is voor de tientallen journalisten.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Bas van Mulken

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's