L1mburg Centraal - 20 september 2019

L1mburg Centraal - 20 september 2019

Emotioneel eerbetoon Glasgow-fans aan Fernando Ricksen, majoor John Evans en de bevrijding van Susteren en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van vrijdag 20 september 2019.

Met de volgende onderwerpen:

2500 demonstranten bij klimaatmars in Maastricht

In Maastricht demonstreerden zo'n 2500 mensen voor een beter klimaatbeleid. Students for Climate, een van de initiatiefnemers van de actie, wil met de actie aan wereldleiders laten zien dat de mensen verandering eisen. Het was de eerste wereldwijde 'klimaatstaking', waarbij in talloze steden marsen werden gehouden. Volgende week vrijdag volgt in Den Haag nog een landelijke actiedag.

Bekijk hier de hele reportage

Koerden demonstreren zaterdag in Maastricht

Morgen demonstreert de Koerdische gemeenschap in Maastricht. Centraal staat de aanval op de democratie in Turkije en Noord-Syrië en de vrijlating van PKK-leider Öcalan. Die Koerdische leider zit al sinds 1999 vast De organisatie verwacht ongeveer 10.000 demonstranten. Onder de sprekers is de mede-voorzitter van de HDP, een pro-Koerdische politieke partij. De gemeente Maastricht laat weten geen ongeregeldheden te verwachten en daarom ook geen reden te zien om de manifestatie te verbieden. De politie sluit zich daarbij aan. Die geeft aan de situatie nauw in de gaten te houden.

Bekijk hier de hele reportage

Renovatie Muziekgieterij Maastricht klaar

Het was een hele klus, de renovatie van de Muziekgieterij in Maastricht. Het poppodium is gehuisvest in de Timmerfabriek, de voormalige magazijnen van de Koninklijke Sphinx. Een rijksmonument dus en dat betekent dat er allemaal regels zijn waar men zich aan moest houden met de verbouwing. Een rondleiding van directeur Wim Smeets langs de nieuwe zalen.

Bekijk hier de hele reportage

Emotioneel eerbetoon Glasgow-fans aan Fernando Ricksen

Fernando Ricksen wordt gemist in Glasgow, bij de club waar hij zijn beste voetbal liet zien. Hij won er prijzen, werd speler van het jaar en gold als publiekslieveling. Dat was gisteravond goed te merken. De overleden voetballer werd geëerd bij zijn oude club. Gisteravond speelde Rangers nota bene tegen Feyenoord.

Bekijk hier de hele reportage

Verplicht quotum voor vrouwen in topfuncties

Werkgevers en werknemersorganisaties vinden dat er een verplicht quotum komen voor vrouwen in topfuncties, dat staat in een advies van de SER. Volgens dat orgaan stijgt het aantal vrouwen in topfuncties te langzaam. De SER pleit voor 30 procent vrouwen in raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. Lizbeth van den Boogaard, topvrouw Limburg 2018 en directeur van Fresh Park Venlo reageert daarop.

Bekijk hier de hele reportage

Majoor Evans en de bevrijding van de oostelijke Maasoever

De langverwachte bevrijding van de oostelijke Maasoever tussen Susteren en Middelaar begint op 13 januari 1945. In Susteren is majoor John Evans een hoofdrolspeler. Het gebied dat hij met zijn manschappen bevrijdde heeft hem zijn hele leven nooit meer losgelaten. Het is dan ook niet raar dat zijn naam nog veel in het straatbeeld terugkomt. Ook de generatie van nu eert de majoor na zijn dood en tijdens de viering van 75 jaar bevrijding.

Bekijk hier de hele reportage

Druivenpluk begonnen in Limburg

Met het zonnige weer is de druivenpluk in Limburg begonnen. In verschillende wijngaarden zijn de eerste druiven binnengehaald, bij professionele bedrijven, maar ook bij hobbywijnboeren zoals Pierre Gubbels in Noorbeek. Aan tafel Kirsten Abels, wijnkenner verbonden aan het Wijninstituut en werkzaam bij Domein Holset.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Kirsten Paulus

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

1Lunch: Politicus zoekt 'online bullies' thuis op

1Lunch: Politicus zoekt 'online bullies' thuis op

Man die zijn dode moeder in huis verborg weer voor de rechter, traumahelikopter naar ernstig ongeval, tennisster Demi Schuurs gaat opnieuw meedoen aan de WTA Finals en politicus zoekt mensen op na online scheldkanonnades. Dit en meer in onze 1Lunch.

Programma's