L1mburg Centraal - 20 november 2019

L1mburg Centraal - 20 november 2019

Jos Brech zwijgt maar ontkent toch, ziekenhuispersoneel staakt, discriminatie op sportveld aangepakt en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van woensdag 20 november 2019

Met de volgende onderwerpen:

Jos Brech zwijgt, maar ontkent toch

Nicky Verstappen is gedood om te verhullen dat hij seksueel misbruikt was. De man die dat gedaan zou hebben is Jos Brech, zegt althans het Openbaar Ministerie. Gekwalificeerde doodslag heet het in juridische termen. Het OM verdacht Brech eerst nog van moord, maar denkt nu dus niet langer dat hij vooraf het plan had uitgewerkt om Verstappen te doden. Het kwam allemaal ter sprake tijdens een regiezitting in de zaak-Verstappen. Brech zelf was er ook bij en beriep zich op zwijgrecht. Hij ontkende, niet voor de eerste keer trouwens, dat hij Nicky Verstappen uit Heibloem gedood, ontvoerd of misbruikt heeft.

Bekijk hier de hele reportage

Zondagsrooster in Limburgse ziekenhuizen

Alle ziekenhuizen in Limburg staken, behalve het academisch ziekenhuis in Maastricht. Er wordt gewerkt volgens een zondagsrooster en dat wil zeggen dat alleen de meest noodzakelijke zorg nog wordt verleend. De eerste landelijke staking was al enige tijd aangekondigd en treft duizenden patiënten die vandaag dus niet in het ziekenhuis terecht kunnen voor een behandeling, ingreep of andere zaken.

Bekijk hier de hele reportage

'Pak discriminatie op sportveld eerst zelf aan'

Discriminatie op de sportvelden is de laatste tijd weer enorm opgelaaid. Vooral in het voetballen is het schering en inslag. Wekelijks zijn er op alle niveaus kwetsende teksten of oerwoudgeluiden richting bepaalde spelers te horen. Vaak wordt dit soort incidenten genegeerd of gebagatelliseerd door medespelers of bestuurders. Ze spreken dan van een maatschappelijk probleem waar de clubs niet zo veel aan kunnen doen. Chris Baltussen van Anti Discriminatie Voorziening Limburg vindt dat de sporters en verenigingen zelf de eerste aanzet moeten geven om het probleem in ieder geval aan te pakken.

Bekijk hier de hele reportage

De duizenden lichtjes van het kersthuis in Swalmen

Zelfs tijdens de donkere dagen zijn bepaalde huizen niet te missen. Lichtend voorbeeld is de woning van Bruno en Riny van Brunschot in Swalmen, die niets voor niets bekendstaat als ''t Zjwaams kershoes'. Die titel prijkt zelfs op de voordeur van het huis dat versierd is met lichtjes, opblaasfiguren en andere kerstartikelen. Bruno wordt vanwege zijn postuur en lange witte baard ook de 'Kerstman van Zjwaame' genoemd. De kerstversiering beperkt zich niet tot de buitenkant van het huis. Ook binnen is het huis een groot kerstwalhalla.

Bekijk hier de hele reportage

Nooit meer in de rij staan voor Pinkpop

In de rij staan voor je Pinkpopkaartje was jarenlang het beeld als de tickets in de verkoop gingen. Vroeg opstaan of zelfs de hele nacht doortrekken. Romantiek, gezelligheid, al was het ook vooral koukleumen. Het is verleden tijd, want de verkoop van Pinkpopkaartjes, die zaterdag van start gaat, verloopt volledig online.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Wouter Nelissen

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's