L1mburg Centraal - 2 juni 2020

L1mburg Centraal - 2 juni 2020

GGD opent meer teststraten, antiracisme-demonstratie Maastricht houdt zich aan coronaregels, middelbare scholen weer open na wekenlange sluiting en meer Limburgs nieuws

L1mburg Centraal van dinsdag 2 juni 2020:

Met de volgende onderwerpen:

GGD opent meer teststraten

De GGD heeft vandaag testraten geopend op meerdere plekken in Limburg. Op die manier moeten meer mensen getest kunnen worden op het coronavirus. In Noord-Limburg kunnen mensen zich laten testen in Venlo op de Nijmegerweg en in Zuid-Limburg heeft de GGD haar teststraat bij het Van der Valk-hotel in Urmond. De nieuwe teststraten vervangen de huidige locatie in Blerick. De GGD houdt die wel achter de hand, als later in het jaar de capaciteit wordt uitgebreid.

Bekijk hier de hele reportage

Antiracisme-demonstratie Maastricht houdt zich aan coronaregels

Door de burgemeesters in Limburg is met onbegrip gereageerd op het handelen van burgemeester Halsema van Amsterdam. Gisteren vond op de Dam een demonstratie plaats tegen "het anti-zwart politiegeweld in de VS en Europa" zoals de organisatie het noemt. Enkele duizenden mensen waren op de been. Door de drukte lukte het niet om de anderhalve meter afstand in acht te nemen. De burgemeester besloot ondanks de drukte niet in te grijpen omdat het recht op demonstratie een grondrecht is. Zij zei bovendien dat burgers "zelf verantwoordelijk zijn" en de demonstratie te belangrijk is.

Ook op de Markt in Maastricht verzamelden een paar honderd demonstranten zich maandagavond voor een actie tegen racisme. De actievoerders hielden daar wel onderling keurig anderhalve meter afstand. De organisatie had daarvoor markeringen op het plein aangebracht. De demonstratie begon om 19:00 uur en verliep rustig.

We praten vandaag verder over deze demonstraties met Chris Baltussen, directeur van Antidiscriminatievoorziening Limburg. Want speelt deze problematiek ook in Limburg?

Bekijk hier de hele reportage

Middelbare scholen weer open na wekenlange sluiting

Middelbare scholen openden vandaag weer hun deuren voor grotere groepen leerlingen. De scholen waren sinds half maart gesloten voor veruit de meeste scholieren. De laatste weken voor de zomervakantie mogen de leerlingen weer hun schoolgebouw in, maar niet met zijn allen tegelijk. En ze moeten uit voorzorg anderhalve meter afstand houden van elkaar. Ook het personeel is daartoe verplicht.

Bekijk hier de hele reportage

Reizigers snel gewend aan mondkapjes

Een mondkapje in het openbaar vervoer: sinds gister zijn ze verplicht. Reizigers in de trein, bus, metro en tram moeten een mondkapje dragen. Ook op veerponten moeten mensen er eentje op. Op de eerste dag van de nieuwe regel was het nog redelijk rustig, het was dan ook een feestdag. Maar vandaag pakte meer mensen de bus of de trein en zagen we dus ook een stuk meer mondkapjes.

Bekijk hier de hele reportage

Er klinkt weer geluid uit de muziekschool

Naast de middelbare scholen mochten vandaag ook weer de muziekscholen van start. Wel met aanpassingen, want zingen is nog steeds even besmettelijk als hoesten. We namen vandaag een kijkje in de muziekschool van Roermond.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Cyriel Heuts

AvondGasten: corona in Limburg

L1 brengt in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen op werkdagen een extra programma op tv waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

L1 Concert: Carboon XL live

L1 Concert: Carboon XL live

Bospop: De groëtste femilie van Wieërt

Bospop: De groëtste femilie van Wieërt

Óngerwaeg eet een raketje bij het zwembad in Geulle

Óngerwaeg eet een raketje bij het zwembad in Geulle

Limburg Doc: Niet zonder slag of stoot

Limburg Doc: Niet zonder slag of stoot

Waar is Óngerwaeg deze week?

Waar is Óngerwaeg deze week?

Limburg in Beweging - 6 juli 2020

Limburg in Beweging - 6 juli 2020

Logo 1Limburg

Programma's