L1mburg Centraal - 18 oktober 2019

L1mburg Centraal - 18 oktober 2019

Brunssumer in auto met jerrycans ramt politiebureau Kerkrade, zorgen om de korenwolf blijven, eerste Limburgse wasbeer gevangen, bevrijding Venray gevierd en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van vrijdag 18 oktober 2019:

Met de volgende onderwerpen:

Brunssumer in auto met jerrycans ramt politiebureau Kerkrade

Een 30-jarige man uit Brunssum is opgepakt omdat hij vannacht het politiebureau in Kerkrade heeft geramd met een auto. De man reed rond 5 uur het politiebureau binnen en in de auto stonden jerrycans met vloeibare stof die hij probeerde in brand te steken. Er is niemand gewond geraakt maar het politiebureau blijft voorlopig dicht.

Bekijk hier de hele reportage

Zorgen om de korenwolf blijven

De hamsterpopulatie in Midden- en Zuid-Limburg is - ondanks alle inspanningen - op sterven na dood. Twintig jaar geleden werden de allerlaatste wilde hamsters gevangen bij Maastricht. Daar werd mee gefokt en er kwam een groot reddingsplan, maar de situatie is nauwelijks verbeterd. Ieder jaar moet er opnieuw worden ingegrepen om uitsterven te voorkomen. Op dit moment zijn er nog vier leefgebieden in onze provincie: in Koningsbosch, de omgeving van Schinveld, in de wijken Amby en Heer bij Maastricht en in Sibbe bij Valkenburg. De totale populatie wordt geschat op niet meer dan 150 tot 200 dieren.

Bekijk hier de hele reportage

Eerste Limburgse wasbeer gevangen

Vannacht is de eerste wasbeer in Limburg gevangen, bij Sittard Er zijn inmiddels tientallen kooien geplaatst om deze invasieve exoten te vangen. De wasbeer komt van oorsprong uit Noord-Amerika maar richt hier veel schade aan. De gevangen dieren gaan naar een opvang in Almere. Daar worden ze onvruchtbaar gemaakt en dan gaan ze naar een dierentuin. De verwachting is dat er nog vijftig tot honderd wasberen worden gevangen in Limburg. Mocht dat niet lukken, dan is afschieten de allerlaatste optie.

Bekijk hier de hele reportage

Kleurenblinden met kleurenbril door Kasteeltuinen Arcen

De herfst is begonnen en dat levert naast grauw weer ook mooie kleuren op. Maar als je kleurenblind bent, vallen die kleuren niet op en blijft alleen dat slechte weer over. Kleurenblinden zien wel iets van kleur, maar totaal anders. In de kasteeltuinen in Arcen zijn komend weekend rondleidingen voor mensen die kleurenblind zijn. Mathijs Peeters is stagiaire bij Kasteeltuinen Arcen. Hij is kleurenblind en mocht een speciale bril testen waarmee hij toch kleuren kan zien.

Bekijk hier de hele reportage

102-jarige Brit bij herdenking van bevrijding Venray

Vandaag 75 jaar geleden werden Venray en de kerkdorpen Ysselsteyn en Heide door Britse troepen bevrijd. Er werd hevig gevochten in Noord-Limburg, in oktober 1944. Burgers waren hun leven niet zeker en er vielen meer dan 200 burgerslachtoffers. Maar uiteindelijk kwam Venray op 18 oktober volledig in Engelse handen. Die bevrijding wordt gevierd met een grote herdenkingsplechtigheid in Venray. Sir Kenneth George Mayhew is een van de gasten. Hij raakte gewond tijdens de bevrijding van Venray. Voor zijn moed in de oorlog kreeg de Engelse oorlogsveteraan de Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding. Ondanks dat hij al 102 jaar oud is, was hij erbij vandaag.

Bekijk hier de hele reportage

Zijn Limburgers de beste karters van de wereld?

Het is de bakermat van de autosport. Elke grote kampioen, of het nu de Formule 1 is, de toerwagens of de rallysport, ze zijn allemaal begonnen in de kart.
De beste karters van elk land mogen komend weekend in het Italiaanse Sarno gaan uitmaken wie er nu daadwerkelijk de beste karter ter wereld is. De Limburgse karters zijn klaar om te strijden voor een plek op het podium.

Bekijk hier de hele reportage

Gerald Vanenburg voor voetbalclinic in Heerlen

Oud-voetballer Gerald Vanenburg brengt tegenwoordig veel tijd door in Zuid-Afrika. Daar runt hij een chalet in een natuurreservaat. Als voetballer won hij veel prijzen. In zijn tijd bij Ajax en PSV werd hij acht keer landskampioen en won hij vijf keer de beker, natuurlijk de Europacup 1 in 1988 met PSV. Deze week was hij in Heerlen en gaf een voetbalclinic voor de jeugd van Sporting Heerlen.

Bekijk hier de hele reportage

Ans (84) geeft al 65 jaar gymnastiekles

Een dag niet gesport is een dag niet geleefd. Dat is het motto van Ans Vaes uit Venlo. Een sportieve dame van 84 jaar. Zij geeft al meer dan 65 jaar gymnastiek, en ze is niet van plan daar binnenkort met te stoppen.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Bas van Mulken

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's