L1mburg Centraal - 18 jun 2019

L1mburg Centraal - 18 jun 2019

Maaskant nieuwe hoofdtrainer VVV-Venlo, digitaal terug in de tijd, populaire schetsen op Instagram en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van dinsdag 18 juni 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Robert Maaskant nieuwe hoofdtrainer VVV-Venlo

VVV-Venlo heeft Robert Maaskant gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer. De Schiedammer heeft een contract voor twee jaar getekend in De Koel.De 50-jarige coach volgt Maurice Steijn op, die na een succesvolle periode in Venlo naar Abu Dhabi is vertrokken.

Bekijk hier de hele reportage

Europees Hof staat Duitse tol niet toe

De tolheffing voor personenauto's in Duitsland is van de baan. Het Europese Hof van Justitie heeft een streep gezet door het plan. Volgens het hof is het discriminerend voor buitenlandse automobilisten en daarmee in strijd met het Europese recht. De tolheffing had in oktober 2020 in moeten gaan. Het provinciebestuur van Limburg, dat zich altijd fel heeft verzet tegen de tolheffing, is heel blij met de uitspraak van het Europese Hof.

Bekijk hier de hele reportage

Leerlingen spoten met pepperspray op Heerlense school

De stof die dinsdagmorgen is vrijgekomen op het Sintermeertencollege in Heerlen en daar overlast veroorzaakte, blijkt pepperspray te zijn geweest. De school werd deels ontruimd en de lessen werden voor de rest van de dag afgelast. Twee leerlingen hadden met pepperspray gespoten. Dit veroorzaakte een penetrante geur, waar 19 leerlingen klachten van kregen. De twee daders zijn bij de school bekend. De directeur gaat met de politie in gesprek over de consequenties en de maatregelen die genomen moeten worden.

Bekijk hier de hele reportage

Aezel: Digitaal terug in de tijd

Stel, je loopt in een stad en staat stil voor een historisch pand. Je richt de camera van je smartphone op het huis en - hup! - alle informatie verschijnt in je scherm. Niet alleen oude tekeningen en foto's, maar ook wie er heeft gewoond sinds dat het gebouwd is. Hoe de omgeving er vroeger uit zag. Misschien is er iets gebeurd dat de krant haalde. Een virtuele tijdmachine. Daarvoor digitaliseren duizenden vrijwilligers in heel Europa informatie uit het verleden. Alles wordt aan elkaar gekoppeld, "big data" van vroeger dus. European Time Machine heet het project. In Limburg heet het Aezel en het begon in Sittard.

Bekijk hier de hele reportage

Een prikkelarme kermis in Roermond

Veel toeters en bellen, licht en actie. Dat is voor mensen vaak reden om naar de kermis te gaan. Maar vandaag in Roermond was het éven iets anders. Om vier uur vanmiddag gingen de geluidsinstallaties drie uur lang uit en werden de lichten gedimd. Dat alles om mensen met autisme, ADHD, epilepsie of hooggevoeligheid de mogelijkheid te geven om ook naar de kermis te gaan.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Fabienne Nijsten

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's