L1mburg Centraal - 18 apr 2019

L1mburg Centraal - 18 apr 2019

Het aantal verkeersdoden stijgt weer, chocolade zonder slechte suiker, Venlo heeft beautybank, Maastricht opent skybar en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van donderdag 18 april 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Verkeersdoden in Limburg: van 46 in 2017 naar 58 in 2018

Sinds begin jaren zeventig is er altijd een dalende lijn geweest in het aantal verkeersdoden. Maar sinds 2014 stijgt het aantal weer licht. I 2018 zien we een plotselinge stijging van ruim 10 procent, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Een directe verklaring daarvoor is er niet. Er spelen zoveel factoren: onoplettendheid door smartphones, agressie in het verkeer, toename van oudere verkeersdeelnemers, het speelt allemaal mee. In Limburg vielen vorig jaar 58 doden in het verkeer, 12 meer dan het jaar ervoor.

Bekijk hier de hele reportage

Digitaal ziekenhuis helpt kinderen van wittejassenangst af

Voor veel kinderen is het best een enge ervaring, een ziekenhuisbezoek. Een groot gebouw, enge doktoren en misschien wel een bloedprik krijgen. Veel kinderen zitten dan ook niet altijd even ontspannen in de wachtkamer. Zonde dacht een team van het MUMC in Maastricht en dus bedachten ze daar een digitaal ziekenhuis, voor op je mobiel.

Bekijk hier de hele reportage

Voedselbank, kledingbank, speelgoedbank en nu ook de beautybank

We kennen de voedselbank, de kledingbank en de speelgoedbank. Daar kunnen mensen die geen cent te makken hebben terecht voor etenswaren, kleren en speelgoed voor de kinderen. In Venlo kunnen vrouwen en een enkele man misschien, nu ook terecht bij de beautybank. Voor verzorgingsspullen of een make-upje of een knipbeurt. Want wie het financieel moeilijk heeft bezuinigt vaak als eerste op de persoonlijke verzorging.

Bekijk hier de hele reportage

Tip voor Pasen: Chocolade zonder slechte suiker

Met Pasen eten jij en misschien je kinderen of kleinkinderen weer de nodige chocolade paaseitjes. Niet heel gezond, maar wel lekker. Het kan ook anders. We roepen de hulp in van voedingsdeskundige Irene Lelieveld uit Sittard. Zij heeft een goed alternatief voor chocolade, namelijk chocolade zonder slechte suiker.
Pak je pen bij de hand en schrijf mee. Het is heel eenvoudig recept. Je hebt nodig:

  • 100 gram kokosnootcrème (een blok, dat krijg je gewoon in de winkel)
  • 25 gram cacao
  • 25 gram honing (geen geraffineerde suiker)

Hoe je hiervan lekkere en verantwoorde chocolade maakt, legt Irene uit in de uitzending.

Bekijk hier de hele reportage

Koersdirecteur helpt handje mee op finishterrein Amstel Gold Race

Het Heuvelland is er bijna klaar voor; de start van de Amstel Gold Race. Renners als Gilbert, Valverde, Van der Poel Sagan komen vanavond en morgen aan. En dan wordt er ook nog eens prachtig weer voorspeld voor komend weekend. Koersdirecteur Leo van Vliet kan zijn geluk niet op. Hij hielp vandaag een handje mee op het finishterrein in Vilt.

Bekijk hier de hele reportage

Kapel van hergebruikte bouwmaterialen

De begraafplaats van de Maastrichtse wijken Wittevrouwenveld en Wijkckerveld heeft eindelijk een eigen kapel. Nu zijn er al vele honderden kapellen in Limburg, maar deze is heel speciaal. Hij is volledig gemaakt van hergebruikte bouwmaterialen.

Bekijk hier de hele reportage

Maastricht heeft nu ook een skybar

Waar kan je vandaag optimaal van de zon genieten? Juist zo hoog mogelijk. In steeds meer grote steden komen restaurants met fenomenale uitzichten. Ze worden ook wel rooftopbars of skybars genoemd en zijn wereldwijd razend populair. In Limburg valt dat nog wel mee. Zo zit er in Heerlen eentje en is er vandaag eentje geopend op de achtste verdieping bovenop het Eiffelgebouw in Maastricht

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Wouter Nelissen

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's