L1mburg Centraal - 17 september 2019

L1mburg Centraal - 17 september 2019

Prinsjesdag, Limburg krijgt kooien om wasberen te vangen, 1Limburg vijf jaar jong en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van dinsdag 17 september 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Wat heeft Prinsjesdag dit jaar voor Limburg in petto?

Prinsjesdag, een dag van traditie, ceremonie, hoedjes, de koets en het koffertje. Koning Willem Alexander spreekt de troonrede uit, met de plannen voor Nederland. Natuurlijk de overhandiging van het koffertje met de Miljoenennota. Daarin staan, zoals verwacht, geen concrete plannen voor Limburg, maar wel concrete onderwerpen waar Limburg mee te maken heeft.

Bekijk hier de hele reportage

Maastricht handelde fout in spionagekwestie

De gemeente Maastricht heeft fout gehandeld in een onderzoek naar het lekken van notulen uit een vertrouwelijk beraad. Volgens de kantonrechter in Maastricht was er wel een zwaarwegend belang om het lek te onderzoeken. Maar de manier waarop het onderzoek werd uitgevoerd in de mails van OR-leden staat in geen verhouding tot het doel. De affaire speelde vorig jaar toen de gemeentesecretaris een detectivebureau opdracht gaf om het mailverkeer van zo’n 40 ambtenaren te onderzoeken. Onder hen waren alle leden van de OR.

Bekijk hier de hele reportage

Kooien om wasberen te vangen in Limburg

De zoogdiervereniging gaat vanaf 1 oktober kooien plaatsen in Limburg om wasberen te vangen. Het provinciebestuur heeft daarvoor toestemming gegeven. Er zitten tussen de 50 en 100 wasberen in Limburg, die vanuit Duitsland naar onze provincie trekken.

Bekijk hier de hele reportage

Een kijkje bij de Stirling-bommenwerper in Pey

Vandaag mocht de pers voor het eerst een kijkje nemen in Pey waar de komende weken de neergestorte Stirling-bommenwerperuit de Tweede Wereldoorlog wordt geruimd. In het toestel zouden nog enkele duizendponders kunnen liggen. Dat is zware munitie uit de oorlog. Maar de bergers zijn vooral op zoek naar de stoffelijke resten van vier bemanningsleden waar nooit iets van is teruggevonden. De eerste stukken van het wrak werden vandaag blootgelegd.

Bekijk hier de hele reportage

1Limburg vijf jaar jong

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat onze nieuwssite 1Limburg van start ging. Het was een initiatief van L1 en Dagblad de Limburger samen. Na bijna drie jaar stopte die samenwerking. De krant begon een eigen nieuwssite en L1 ging alleen verder met 1Limburg. Nog steeds is 1Limburg één van de best bezochte regionale nieuwssites van Nederland.

Bekijk hier de hele reportage

Sjeng en Joep doodgeschoten op de Cauberg

Sjeng Coenen uit Simpelveld en Joep Francotte uit Vaals zijn twee mannen die vlak voor de bevrijding van Zuid-Limburg zijn doodgeschoten. Het waren verzetsmannen die min of meer per toeval werden ontdekt in hun onderduikadres. Nog dezelfde avond werden ze gefusilleerd op de Cauberg in Valkenburg. Op de plek waar de ze werden doodgeschoten staat nu het Limburgs Verzetsmonument.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Bas van Mulken

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's