L1mburg Centraal - 17 augustus 2019

L1mburg Centraal - 17 augustus 2019

Lerarentekort, Woodstock, Nico Freriks, stoel van ​Polypropuleen, Roda en MVV en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van zaterdag 17 augustus 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Schooljaar begint met behoorlijk lerarentekort

Het schooljaar begint maandag met een behoorlijk lerarentekort. Voor veel scholen is dat een probleem. Het basisonderwijs in Limburg gaat met een tekort van 200 FTE van start. 200 full-time-banen. En dat tekort zal alleen maar toenemen de komende jaren, tot wel 250 fte over 5 jaar. Om het lerarentekort tegen te gaan wordt er landelijk aan promotie gedaan. Campagnes op middelbare scholen bijvoorbeeld, om jongeren alvast warm te maken voor het vak. En de pijlen worden ook gericht op mensen die een carrièreswitch overwegen.

Bekijk hier de hele reportage

Popfestival Woodstock herdacht

Overal ter wereld wordt dit weekend het legendarische popfestival Woodstock herdacht. Volgens velen de moeder aller popfestivals. In het openlucht theater in Valkenburg worden vandaag veel bekende nummers van het oude Woodstock gespeeld.

Bekijk hier de hele reportage

Nico Freriks uit Horst naar volleybalclub Limac

Oud volleybal-international Guido Görtzen is een paar maanden technisch manager van Volleybalclub Limac uit Linne. En het heeft zijn eerste grote slag geslagen. Görtzen heeft een andere oud-international weten te strikken. Nico Freriks uit Horst werd vandaag gepresenteerd. Freriks speelde in Italië, Frankrijk, Iran en Olympische Spelen. En nu dus bij Limac, niet verkeerd voor een club uit de tweede divisie. Maar dat was niet de enige verrassing bij Limac vandaag.

Bekijk hier de hele reportage

Ruben van Megen ontwerpt stoel van ​Polypropuleen

Polypropuleen. Dit materiaal houdt hooi en stro bij elkaar, dat is handig in de paardenindustrie bijvoorbeeld. Maar het is ook afval dat je niet zomaar kwijt kunt. Maandelijks worden vele duizenden kilometers van dit spul weggegooid. Sterker nog, de paardenhouderij in Nederland gebruikt in één jaar genoeg van dit spul om 7 keer de wereld rond te gaan. Maar hoe kom je er vanaf? Meubelontwerper Ruben van Megen uit Maasbree is er twee jaar mee bezig geweest en maakte er uiteindelijk een stoel van. En die stoel wordt binnenkort op een expositie in Dubai voor het eerst aan het publiek getoond.

Bekijk hier de hele reportage

Roda onderuit in Volendam

Roda JC was gisteravond op bezoek bij angstgegner FC Volendam. 21 jaar geleden werd daar voor het laatst gewonnen. Voor de liefhebber, toen werd het in de Eredivisie 1-4. Dat er daarna nooit meer is gewonnen in het palingdorp zegt genoeg over de loodzware opdracht voor de ploeg van trainer Jean-Paul de Jong.

MVV verliest thuis van De Graafschap

Vorige week verloor MVV de eerste wedstrijd uit bij Go Ahead. Gisteravond de eerste thuiswedstrijd tegen De Graafschap, die ploeg speelde vorig jaar nog in de eredivisie. Een lastige tegenstander op papier... en in de praktijk. De eerste 20 minuten hield MVV stand, maar daarna liep de ploeg van Fuat Usta tegen een nederlaag aan.

Presentatie: Bas van Mulken

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Transgenderstel weer belaagd: 'Poging tot aanrijding'

Transgenderstel weer belaagd: 'Poging tot aanrijding'

De schrik zit er goed in bij het Heerlense transgenderkoppel Kristiana Moretti en Arianne Brink, dat deze zomer uit de Auroraflat verhuisde vanwege pesterijen en dreigingen. Ze zijn woensdag opnieuw belaagd, vertellen ze tegen L1.

Programma's