L1mburg Centraal - 16 nov 2018

L1mburg Centraal - 16 nov 2018

40 miljoen voor Parkstad, steeds snellere griepbepaling, Pierre Cnoops stopt, een veldslag bij Maaseik, Monopoly speciaal voor Venlo en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van vrijdag 16 november:

Met de volgende onderwerpen:

Den Haag geeft 40 miljoen aan Parkstad

De regering trekt 40 miljoen euro uit voor investeringen in Parkstad. Die impuls moet helpen een einde te maken aan het overschot aan woningen en de leegstand van winkels en tegelijk zorgen voor verduurzaming. Ook de provincie en de gemeenten trekken de beurs. Het is de bedoeling dat van het in totaal beschikbare geld 1500 huizen van particulieren worden gekocht en gesloopt. Andere huizen moeten worden aangepast voor bijvoorbeeld ouderen. Ook moet het aantal nieuwbouwwoningen fors omlaag. Verder moet er geïnvesteerd worden in vijftien winkelcentra en moet 100.000 vierkante meter winkelruimte uit de markt worden genomen.

Bekijk hier de hele reportage

Steeds sneller weet jij of je griep hebt

Binnen 1 uur weten of je griep hebt. Dat kan vanaf nu in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. Het apparaat waarmee dat kan worden vastgesteld is niet nieuw, de snelheid waarmee het kan, is dat wel. Vorig jaar kampte het ziekenhuis met een tekort aan bedden, omdat het griepseizoen toen 18 weken duurde. Met deze nieuwe methode hoopt het ziekenhuis beter voorbereid te zijn op een eventueel mogelijke griepgolf. Maar hoe werkt dat apparaat nou precies?

Bekijk hier de hele reportage

Pierre Cnoops komt uit de ton

Na 58 jaar stapt buuttereedner Pierre Cnoops uit Maasbracht voorgoed uit de ton. Het boegbeeld van het tonpraten is inmiddels 80 jaar oud en neemt geen nieuwe boekingen meer aan. Dus zit het er na de komende carnaval dan echt op. Veel mensen zijn opgegroeid met zijn buutte en natuurlijk zijn herkenbare, bronsgroene stem.

Bekijk hier de hele reportage

Sociale huurwoningen gebouwd door statushouders

Statushouders die sociale huurwoningen fabriceren. Het gebeurt op dit moment bij C3 Living in Panningen. De constructie zou een forse bijdrage kunnen leveren aan het huisvestingstekort voor vluchtelingen. Limburg moet binnen twee maanden nog ruim 500 statushouders huisvesten. Dat lukt nauwelijks, doordat er een groot gebrek is aan sociale woningen in de provincie. De statushouders werken onder de paraplu van sociale onderneming Rendiz aan eenvoudige woonunits, die snel te plaatsen zijn.

Bekijk hier de hele reportage

Veldslag Eerste Wereldoorlog nagespeeld in Maaseik

Afgelopen weekend was het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. Na de Duitse overgave in 1918 dropen de verslagen Duitse soldaten vanuit Maaseik, door Echt-Susteren af naar hun vaderland. En dat wordt komend weekend nagespeeld rond de brug in Roosteren. Om dat beeld zo waarheidsgetrouw te maken, zijn er zelfs speciale loopgraven aangelegd.

Bekijk hier de hele reportage

Aanvoerders MVV en Roda willen een gemoedelijke derby

Vol goede moed staat zondag het streekduel MVV-Roda weer op het programma. De clubbesturen roepen supporters op zich te gedragen, anders zijn ze voortaan niet meer welkom bij derby's. Maar hoe is het gesteld met de sfeer op het veld? De gaat er gelukkig een stuk gemoedelijker aan toe. Als we tenminste de beide aanvoerders mogen geloven.

Bekijk hier de hele reportage

Venlonaren hebben vanaf nu een eigen Monopoly

Monopoly, wie is er niet groot mee geworden? Naast het Hollandse bordspel met de Kalverstraat en de Barteljorisstraat, was er ook al een Maastrichtse editie, met de Grote Staat en het Vrijthof. Bedacht door studenten. Nu is er ook de Venlose variant, ontwikkeld door een paar echte Venlonaren. Die zijn de verschillende wijken van Venlo niet vergeten.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Kirsten Paulus

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's