L1mburg Centraal - 15 september 2019

L1mburg Centraal - 15 september 2019

Liberation Concert Margraten klinkt dit jaar anders, een emotionele ontmoeting in Eys, sensoren redden bomen bovenop A2-tunnel, aandacht voor ernstig hersenletsel en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van zondag 15 september 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Liberation Concert Margraten klinkt dit jaar anders

Het Liberation Concert in Margraten klinkt dit jaar anders. Al 13 jaar herdenkt men met dit muzikale eerbetoon de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Maar deze dagen, precies 75 jaar na de bevrijding van Zuid-Limburg, krijgt het toch een andere lading. Een unieke herdenking op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten.

Bekijk hier de hele reportage

Hereniging familie Fisher en Blezer

De zoon van een Amerikaanse militair en een 89-jarige vrouw uit Elkenrade. Het is een emotionele ontmoeting boven op de Eyserbosweg bij Eys. 75 jaar na dato komen herinneringen naar boven en vloeien de tranen.

Bekijk hier de hele reportage

Sensoren in de grond redden bomen bovenop A2-tunnel

Twee lange droge zomers met hoge temperaturen hebben we nu achter de rug. Dat is funest voor veel jonge bomen die pas zijn aangeplant. Je kent ze wel de op- en afritten in de buurt van autosnelwegen, zoals vlakbij knooppunt Het Vonderen in Echt. Nieuwe bomen werden geplant voor een paar honderd euro per stuk en gingen daarna dood in de brandende zon. Er viel te weinig regen, nazorg ontbrak, de wortels kwamen niet snel genoeg bij het grondwater en dus legden ze het loodje. De bomen op de A2-tunnel in Maastricht, ook wel de Groene Loper genoemd, staan er echter prima bij. De bodemkwaliteit wordt hier in de gaten gehouden met moderne sensoren in de grond. Hierdoor hebben bijna alle duizend lindebomen de twee hete en vooral droge zomers overleefd.

Bekijk hier de hele reportage

John Yeboah publiekslieveling bij VVV-Venlo

VVV-Venlo heeft gisteravond gewonnen van FC Groningen. In de eigen Koel werd het 2-1. Evert Linthorst maakte vlak voor tijd de winnende treffer, maar de aandacht ging toch vooral uit naar de jonge John Yeboah. De 19-jarige Duitser met Ghanese roots scoorde in zijn eerste wedstrijd voor VVV al in de 12e minuut en kroonde zich in het vervolg van het duel direct tot publiekslieveling in Venlo.

Bekijk hier de hele reportage

Frank Ummenthun wint Latjetrap 2019

De finale van het Limburgs kampioenschap Latjetrap vond plaats tijdens de rust van de eredivisiewedstrijd VVV - FC Groningen. De winnaar is Frank Ummenthun uit Hout-Blerick. Hij is de Latjetrap-koning 2019 van Limburg. In een vol stadion De Koel trof Ummenthun het vaakst de lat.

Bekijk hier de hele reportage

Over Het Hoofd Gezien, een boek over ernstig hersenletsel

Het begint vaak met een flinke hersenschudding, een val of een ongeluk. Het lijkt of je helemaal opgeknapt bent, maar dat is niet zo. De schade is vaak onzichtbaar en kan leiden tot grote problemen. Ernstig hersenletsel, dat niet is aangeboren. Nathalie Sieben was een dikke 13 jaar geleden klinisch patholoog in het MUMC+. In 2006 werd ze, terwijl ze fietste, geschept door een auto. Sinds die tijd kampt ze met ernstig hersenletsel. Eric Hermans schreef het boek 'Over Het Hoofd Gezien', over ernstige hersenletsels en hij is onze gast aan tafel vandaag.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Kirsten Paulus

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's