L1mburg Centraal - 15 nov 2018

L1mburg Centraal - 15 nov 2018

Bieten blokkeren A2, veilige kerstmarkten en mountainbiken in grotten, meer griepprikken in de zorg, een superflitser en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van donderdag 15 november:

Met de volgende onderwerpen:

'Schiet eens een bietje op...'

De A2 is in beide richtingen weer open. De weg was vanaf donderdagochtend dicht vanwege een gekantelde vrachtwagen die bij Echt zijn lading bieten verloor. De vangrail in de middenberm en andere delen van de snelweg raakten fors beschadigd. Sluiproutes raakten in korte tijd overvol, want duizenden automobilisten zochten een weg door de dorpen rondom Echt. Wat vonden de inwoners daar van?

Bekijk hier de hele reportage

Valkenburg doet alles voor veilige kerstmarkten

Sinterklaas moet nog arriveren in Valkenburg, dat gebeurt zondag, maar de kerstmarkt is hem vóór. Vanaf morgenvroeg zijn bezoekers weer welkom op de kerstmarkten in de Valkenburgse grotten. Verkeersborden in de omgeving van Valkenburg moeten de verwachte 300.000 bezoekers naar de verschillende parkeerplaatsen leiden. Afscheidingen moeten ervoor zorgen dat de lange wachtrijen voor de grotten netjes op de stoep blijven. In de grotten zijn de veiligheidsmaatregelen aangepast na kritische geluiden vorig jaar.

Bekijk hier de hele reportage

Meer verzorgend personeel wil griepprik

Werk je in de zorg, gebruik dan uit voorzorg de griepprik. Die oproep deden de werkgevers aan hun personeel. Want iedere verpleger die uitvalt met de griep, zorgt meteen voor problemen op de werkvloer...en die werkdruk is sowieso al hoog. Maar het lijkt erop dat de oproep niet aan dovemansoren is gericht.

Bekijk hier de hele reportage

Windmolens bouw je zelf, met buurtgenoten

Opnieuw onrust rond plannen voor windmolens. In plaatsen als Venlo, Sittard-Geleen en Landgraaf willen omwonenden niets hebben van turbines in hun buurt. Toch moeten er nog veel windmolens in Limburg gebouwd worden. Op dit moment zijn er pas 6 windmolens in onze provincie: vijf in Neer en één Heerlen.

Bekijk hier de hele reportage

Al honderden hardrijders betrapt door superflitser

Honderden bekeuringen in twee dagen tijd. De nieuwe flitspaal op de A76 bij Nuth heeft al meer dan 200 bestuurders op de bon geslingerd. Zes dagen lang, 24 uur per dag is de nieuwe flitspaal actief. Op de zevende moet de accu worden opgeladen. Dat de flitspaal bij de wegwerkzaamheden in Nuth staat is niet toevallig. Hier is de maximale snelheid 70 kilometer per uur, maar daar houdt lang niet iedereen zich aan. "Tijdens de testfase wordt er wel geflitst, maar de gegevens gaan naar niet naar het Centraal Justitieel Incassobureau", zegt de politie. "Niemand krijgt nu dus een bekeuring." Na de proef beslist het Openbaar Ministerie of het apparaat wordt aangeschaft.

Bekijk hier de hele reportage

Mijn vader werkt hier, matig uw snelheid

Als je naar de superflitser op de A76 kijkt, dan lijkt het erop dat je een automobilist alleen maar kunt dwingen om langzamer te rijden door hem of haar in de portemonnee te raken. Maar er is ook nog een andere methode. Zo staat er in Geleen sinds kort een bord dat bij automobilisten op het gevoel speelt: "Mijn vader werkt hier, matig uw snelheid'. Maar werkt dat net zo goed?

Bekijk hier de hele reportage

Veteranen herdacht in Leudal

Mensen die met gevaar voor eigen leven in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten, zijn er 75 jaar na dato bijna niet meer. Dat maakt de enkeling die het wel nog na kan vertellen erg speciaal. John Sleep is zo iemand. Veteraan uit Engeland die de 90 al ruim gepasseerd is. Hij vocht in Normandië en was betrokken bij de bevrijding van Frankrijk en België en toen was Nederland aan de beurt. Deze week is hij te gast in de gemeente Leudal. In Haelen wordt vandaag weer stilgestaan bij de bijna 700 militairen die in de oorlogsjaren 1940-1945 het leven lieten in het gebied. Maar er is ook aandacht voor de jonge veteranen. Dat gebeurt bij het Monument van Verdraagzaamheid.

Bekijk hier de hele reportage

Jong Europees talent fietst door grotten Valkenburg

Fietsen op vijftig meter diepte. Dat was voor Europese toptalenten een van de spectaculairste dingen deze week. Op een mountainbike reden ze vandaag door de grotten van Valkenburg. Vergezeld door profwielrenner Jos van Emden. De talenten zijn in de leeftijd van 18 tot 35 jaar en komen uit de hele Europese Unie. Het doel van het project is om de jongeren met elkaar in contact te brengen en hun kennis vergroten voor de toekomst. Zo kregen ze na de mountainbiketocht nog les van Jos van Emden en van Bert van Marwijk.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Fabienne Nijsten

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Albanese bende: 'Makelaars durven geen aangifte te doen'

Albanese bende: 'Makelaars durven geen aangifte te doen'

Naar aanleiding van het oprollen van een grote Albanese drugsbende in Geleen werden verschillende partijen, waaronder makelaars, opgeroepen om waakzamer te zijn. De drempel voor makelaars om aangifte te doen als criminelen een woning aanschaffen, is echter…

Programma's