L1mburg Centraal - 15 mrt 2019

L1mburg Centraal - 15 mrt 2019

Maastrichtse Klimaatmars door de regen, honderden scholen dicht op stakingsdag, Maastrichtse studentenvereniging schenkt ook alcoholvrij, Keltische munten gevonden en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van vrijdag 15 maart 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Ruim honderd Limburgse scholen dicht vanwege staking

Staking in onderwijsland. Misschien niet door alle docenten gesteund, maar wel door heel erg veel in Limburg. Dus bleven veel scholen leeg vandaag. Op deze dag van de landelijke onderwijsstaking zijn er hele creatieve oplossingen bedacht door scholen voor de stakers en de thuisblijvers:

Bekijk hier de hele reportage

Duizenden deelnemers aan Klimaatmars Maastricht

Zondag werd er al een grote klimaatmars gehouden in Amsterdam, in de stromende regen met 40.000 mensen. Vandaag regende het opnieuw, tijdens de Klimaatmars in Maastricht. Daar kreeg de organisatie bijna 4.000 deelnemers op de been om de politiek nog eens te wijzen op de aandacht voor het klimaat.

Bekijk hier de hele reportage

Maastrichtse studentenvereniging schenkt ook alcoholvrij

Bier en studenten, gaat vaak hand in hand. Althans, dat is het clichébeeld. Dat blijkt ook uit cijfers. Want bij studentenvereniging Tragos in Maastricht wordt jaarlijks 450 hectoliter bier weg gedronken, das dus 45.000 liter. Maar vanaf vandaag is er ook een tapkraan gereserveerd voor alcoholvrij bier. Want ook studenten streven naar een betere gezondheid door niet of minder te roken, gezonder te eten en dus ook minder te drinken.

Bekijk hier de hele reportage

Keltische muntschatten in Sittard-Geleen

Twee kleine Keltische muntschatten in Sittard-Geleen, gevonden door drie hobby-archeologen. De zilverstukken zijn vermoedelijk ruim 2000 jaar oud. Professionele archeologen leggen nu een verband met de Romeinse invasie van de Lage Landen ten tijde van Julius Caesar. Volgens de eerste analyse zou het gaan om geld dat op een afgelegen plek is begraven door mensen die het niet meer hebben kunnen ophalen.

Bekijk hier de hele reportage

Klaar voor de start van het F1-seizoen

Na de lange winter ronken de motoren weer in de Formule 1, dit weekend in Melbourne voor de traditionele openingsrace. Met hoge verwachtingen van Max Verstappen in zijn nieuwe bolide met een nieuwe Honda-motor. Vandaag was de vrije training met een beloftevolle derde en vierde plek. Bas van Mulken neemt met onze autosportkenner Xavier Maassen de Formule-1-wereldkaart erbij, voor een rit langs 21 wedstrijden.

Bekijk hier de hele reportage

Onderwijs-actievoerder Jan van de Ven stopt ermee

Actievoerder van het eerste uur in het basisonderwijs is Jan van de Ven uit Venray. Hij is D66-statenlid, docent en initiatiefnemer van PO in actie. Daarvan neemt hij afscheid.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Sander Kleikers

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's