L1mburg Centraal - 15 jun 2019

L1mburg Centraal - 15 jun 2019

Bisschop wijdt eerste priesters, Limburgs Mooiste, Dumoulin stapt af in Dauphiné en meer..

L1mburg Centraal van zaterdag 15 juni 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Bisschop wijdt eerste priesters

Een priesterwijding is tegenwoordig iets bijzonders in deze tijd van ontkerkelijking. Nog specialer wordt het als een nieuwe bisschop voor het eerst priesters wijdt. Dat gebeurde vandaag in Roermond waar in de kathedraal werden twee priesters gewijd: een uit Italië en een uit Honduras. Dat is dan weer niet zo bijzonder omdat de meeste priesterstudenten van Rolduc uit het buitenland komen.

Bekijk hier de hele reportage

Ruim 14.000 wielrenners fietsen door Zuid-Limburg

Limburgs Mooiste kan altijd rekenen op veel deelnemers. Vandaag zaten weer 14.000 liefhebbers op de fiets voor een lange tocht door onze provincie. Op de racefiets, mountainbike of de gewone stadsfiets. En dat levert mooie plaatsjes op.

Bekijk hier de hele reportage

Nieuwe campagne tegen ouderenmishandeling

Waarschijnlijk ken je het zinnetje inmiddels wel: Het houdt niet op, niet vanzelf. De nieuwste campagne van meldpunt Veilig Thuis draait om geweld tegen ouderen. Eén van de laatste taboes in onze samenleving. Maar dat het gebeurt, is zeker, zo wees onderzoek al uit. 1 op de 25 65-plussers wordt namelijk het slachtoffer van een vorm van mishandeling. 1 op de 100 ouderen zegt financieel te worden uitgebuit, bijvoorbeeld doordat anderen met hun pinpas aan de haal gaan. Vandaag is het Dag tegen de Ouderenmishandeling, de officiële start van een nieuwe campagne die mensen alert moet maken op deze vorm van huiselijk geweld.

Bekijk hier de hele reportage

Dumoulin stapt af in Dauphiné

Tom Dumoulin is vandaag niet meer op zijn fiets gestapt voor de zevende etappe van het Critérium du Dauphiné. Na een goede dag gisteren had hij toch weer last van zijn knie. Daarom is besloten om rust te houden en voor aanvang van de Tour de France nog op trainingskamp te gaan, op hoogte. Dat is volgens Dumoulin en de ploegleiding de beste manier om goed voor de dag te komen in de Ronde van Frankrijk over drie weken. Want dat is het hoofddoel.

Bekijk hier de hele reportage

Met de bus naar de winnende Oranjeleeuwinnen

De Oranjeleeuwinnen hebben vanmiddag ook het tweede duel op het WK gewonnen. In Frankrijk versloegen de dames Kameroen met 3-1. Dominique Bloodworth uit Horst aan de Maas maakte de tweede goal voor Nederland. Het stadion in de Noord-Franse stad Valenciennes was bijna volledig gevuld met fanatieke Oranje-supporters. Twee damesteams van amateurclub SVC2000 uit Roermond vertrokken vanochtend vroeg met de bus om deze wedstrijd bij te wonen.

Bekijk hier de hele reportage

Symbolen van onze historie

Hoe een trouwjurk uitgroeit tot een symbool van de vaderlandse historie. Vanaf vandaag heeft het Limburgs Museum in Venlo zeven schatten uit haar eigen collectie mogen toevoegen aan de Canon van Nederland. Die canon bestaat uit 50 thema's die de geschiedenis van Nederland vertellen. Zo is één van die thema's "De Bevrijding". Een Limburgse trouwjurk die vlak na de oorlog gemaakt is van het stof van een parachute, symboliseert de wederopbouw. En zo zijn er méér ogenschijnlijk kleine attributen die de Nederlandse geschiedenis een Limburgs tintje geven.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Bas van Mulken

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's