L1mburg Centraal - 14 september 2019

L1mburg Centraal - 14 september 2019

Maastricht viert 75 jaar bevrijding met ticker tape parade, gedenksteen voor soldaat Daniel Pearson, Mick Voorham ging in 1944 als 17-jarige naar de stoottroepen en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van zaterdag 14 september 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Maastricht viert 75 jaar bevrijding met ticker tape parade

Dat de bevrijding van Nederland nog steeds tot de verbeelding spreekt en niet vergeten is, bleek vandaag in onze provincie hoofdstad. Vandaag, 75 jaar geleden, werd de eerste stad van Nederland bevrijd: Maastricht. De Amerikanen staken met een bootje de Maas over, om het westelijk deel van de stad te bevrijden. Die vrijheid werd vandaag goed gevierd daar met Amerikaanse taferelen, waaronder een ticker tape parade.

Gedenksteen in Banholt voor soldaat Daniel Pearson

75 jaar na de bevrijding komen er nog steeds monumenten bij voor de slachtoffers van de oorlog, zoals vandaag in Banholt. Daar kreeg de Amerikaanse soldaat Daniel Pearson die dodelijk gewond raakte, alsnog een gedenksteen in het dorp.

Bekijk hier de hele reportage

Mick Voorham in 1944 als 17-jarige naar de stoottroepen

Niet alleen Maastricht, ook Berg, Meerssen, Oud-Valkenburg en Schoonbron werden op 14 september 1944 bevrijd. Aan de bevrijding van Limburg deden niet alleen Amerikaanse en Canadese geallieerden aan mee. Ook Limburgers zélf vochten mee tegen de Duitsers. In 1944 werden de stoottroepen opgericht; jongemannen die zich meldden kregen een opleiding van de Amerikanen om vervolgens - ook onder Amerikaans bevel - Nederland te bevrijden. Maastrichtenaar Mick Voorham, toen 17 jaar, was één van hen. Eigenlijk te jong om zich in te mogen schrijven, maar hij deed het toch.

Bekijk hier de hele reportage

Extra vroege controle van strooiwagens en sneeuwschuivers

Over de winter valt nog niet veel te zeggen maar Rijkswaterstaat bereidt zich nu al voor op sneeuw, ijzel en gladheid. Onder een aangenaam zonnetje werd vandaag in Elsloo de vloot geïnspecteerd. Strooiwagens en sneeuwschuivers moeten namelijk allemaal tip top in orde zijn, ruim voor het winterseizoen start.

Bekijk hier de hele reportage

Voetbal

Roda JC ging gisteravond als de nummer 17 van de ranglijst op bezoek bij FC Eindhoven, de oude ploeg van Roda-trainer Jean-Paul de Jong, die in de top van de Keuken Kampioen Divisie stond. Op jacht naar de tweede zege van het seizoen was Roda beter dan de thuisploeg, alleen vergat de Kerkraadse ploeg dat vanaf het begin duidelijk te maken. Geen winst leverde zowaar toch een tevreden Roda-trainer op.
Joeri Schroijen scoorde in De Geusselt voor MVV Maastricht een fraai doelpunt tegen Telstar. Zijn eerste goal van het seizoen kon niet verbloemen dat de Sterrendragers het thuispubliek zwaar teleurstelden. MVV was geen schim van de ploeg die twee weken geleden Roda met 1-0 versloeg. Het werd onverwachts een makkelijke avond voor de tegenstander uit Velsen-Zuid, waar oud MVV-trainer Andries Jonker tegenwoordig de scepter zwaait.

Halve finale Latjetrap

Vanmiddag was de halve finale van het tweede Limburgs kampioenschap Latjetrap. Vanavond tijdens de rust van VVV Venlo tegen FC Groningen is de finale.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Kirsten Paulus

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

1Lunch: Politicus zoekt 'online bullies' thuis op

1Lunch: Politicus zoekt 'online bullies' thuis op

Man die zijn dode moeder in huis verborg weer voor de rechter, traumahelikopter naar ernstig ongeval, tennisster Demi Schuurs gaat opnieuw meedoen aan de WTA Finals en politicus zoekt mensen op na online scheldkanonnades. Dit en meer in onze 1Lunch.

Programma's