L1mburg Centraal - 14 oktober 2019

L1mburg Centraal - 14 oktober 2019

Veel hogere straf geëist voor verbergen moeders lijk, steeds onveiliger op de snelwegen, Yuri zoekt 30 miljoen Limburgse woorden en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van maandag 14 oktober 2019:

Met de volgende onderwerpen:

Veel hogere straf geëist voor verbergen moeders lijk

De man die zijn overleden moeder twee jaar in huis verborgen hield, moet volgens justitie alsnog de cel in. In hoger beroep eiste de officier een celstraf van zes maanden. Vorig jaar volstond nog een taakstraf, toen de rechtbank de man uiteindelijk veroordeelde tot 6 maanden gevangenisstraf.

Bekijk hier de hele reportage

Maastrichts bedrijf maakt drinkwater van vuil zeewater

Het Maastrichtse bedrijf Desolenator heeft grote dromen. Het wil het tekort aan schoon drinkwater in de wereld aanpakken. Het bedrijf heeft daarom een concept ontwikkeld om vervuild zeewater te zuiveren, zodat het geschikt wordt voor consumptie. De eerste installatie wordt binnenkort gebouwd in het Midden-Oosten.

Bekijk hier de hele reportage

Steeds onveiliger op de snelwegen

Het is de afgelopen jaren onveiliger geworden op de snelwegen. Er gebeuren veel meer ongelukken waarbij ook meer doden vallen. Het aantal ongevallen op autosnelwegen is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld en het afgenomen politietoezicht op de wegen speelt daarbij mogelijk ook een rol. Dat bevestigt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid na een bericht van NRC. De belangrijkste oorzaken voor die stijging zijn te hard rijden en afleiding, vooral door smartphones.

Bekijk hier de hele reportage

Trouwring na 40 jaar terug door metaaldetector

Veertig jaar was Gonny Peters uit Velden haar trouwring kwijt. Ze werd gestoken door een bij en omdat ze bang was voor een mogelijke zwelling deed ze de ring af. Na lang zoeken verloor ze de hoop om die weer terug te vinden. Tot afgelopen weekend. Vrijwilliger Joost Pingen van Gevonden-Verloren hoorde het nieuws en deed nog een poging met zijn metaaldetector. Met succes!

Bekijk hier de hele reportage

Yuri zoekt 30 miljoen Limburgse woorden

Hoe goed is jouw dialectkennis en jouw Limburgse woordenschat? Yuri Michielsen is op zoek naar 30 miljoen Limburgse woorden voor het Limburgse Corpus Woordenboek, zodat we straks ook digitaal alles in het Limburgs kunnen doen, zelfs de besturing van uw softwareprogramma's.

Bekijk hier de hele reportage

Triatlete Quinty mag misschien naar Tokio

Een Olympische droom die mogelijk veel eerder uitkomt dan verwacht. Triatlete Quinty Schoens uit Stein kan misschien naar de Olympische Spelen in Tokio volgende zomer. In 2018 was ze nog junior maar de 20-jarige Steinse heeft hard getraind en goed gepresteerd. Daarom mag ze nu misschien als reserve mee naar Tokio.

Bekijk hier de hele reportage

Eaters herpakt zich na desastreuze seizoensstart

De ijshockeyers van Eaters Limburg hebben ondertussen hun eerste zes bekerwedstrijden achter de rug. De seizoensstart was niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig wist het team in de thuiswedstrijd tegen Nijmegen het tij te keren. De Geleense ploeg behaalde een knappe 4-3 overwinning. Daarvoor was echter wel behoorlijk ingrijpen van coach Andy Tenbult nodig.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Sander Kleikers

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Puzzelen is het nieuwe yoga

Puzzelen is het nieuwe yoga

Het stoffige imago is er vanaf. Puzzelen is niet meer iets voor ouderen. Veel jongeren zien het als een soort hersengymnastiek, zeker nu er ook een Nederlands Kampioenschap is en de tijd een rol speelt.

Programma's