L1mburg Centraal - 14 mrt 2019

L1mburg Centraal - 14 mrt 2019

Dialyseren en fietsen tegelijk, fuserende ROC's presenteren nieuwe naam, Youtuber opgepakt met illegaal vuurwerk en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van donderdag 14 maart 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Youtuber opgepakt met grote partij illegaal vuurwerk

Een invloedrijke Youtuber is vandaag opgepakt. Een man uit Sittard plaatste vuurwerkfilmpjes online en vandaag trof de politie een grote partij illegaal vuurwerk aan in de schuur van de jongen. De Youtuber is niet zomaar iemand: hij maakt filmpjes op internet die meer dan 16 miljoen keer zijn bekeken. Iemand met deze groep volgers mag je gerust een influencer noemen: iemand die de jeugd met zijn filmpjes kan beïnvloeden. Juist dat is reden voor de politie om niet alleen de jongen op te pakken, maar ook zijn videokanaal offline te halen.

Bekijk hier de hele reportage

Blij met een werknemer met beperking

Er zijn veel vacatures en aan de andere kant veel mensen die niet werken. Dat lijkt tegenstrijdig maar toch is er een harde kern van mensen met bijvoorbeeld een beperking, die nauwelijks aan de bak komt. Op dit moment heeft Limburg ruim 55.000 mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het merendeel van hen heeft psychische problemen of een ontwikkelingsstoornis.

Een van die jongeren is Kjell Onderstal. Hij werkt in een supermarkt in het Maastrichtse Heugem. En dat gaat na 9 jaar zo goed, dat hij vorig jaar zijn Wajong-uitkering definitief kon inruilen voor een een volwaardig arbeidscontract. Op de zuivelafdeling. Zo zijn er duizenden voorbeelden in Nederland en om die reden is vandaag uitroepen tot "Dag van de 1000 Voorbeelden".

Bekijk hier de hele reportage

Leraren weer op weg naar Den Haag?

Leraren willen zo vlak voor de verkiezingen een statement afgeven dat het zo niet langer kan. Niet alleen willen ze meer geld, maar vooral meer handjes om de werkdruk op het onderwijs te verlichten. Morgen gaan docenten van basis en middelbaar onderwijs staken en reizen ze af naar Den Haag.

Bekijk hier de hele reportage

ROC's bundelen krachten en presenteren nieuwe naam

Arcus en Leeuwenborgh, twee gevestigde namen in de onderwijswereld, gaan fuseren. Daardoor ontstaat een nieuwe organisatie met ruim 17.000 studenten en 1.700medewerkers. Bij die nieuwe organisatie hoort ook een nieuwe naam en die wordt vandaag gepresenteerd.

Bekijk hier de hele reportage

Dialyseren en fietsen tegelijk

Stel je bent nierpatiënt en moet wekelijks een uurtje of 15 in het ziekenhuis doorbrengen om te dialyseren. Dan zit je dus al die tijd stil in een stoel, een beetje spelletjes te spelen op je telefoon, televisie kijken of een dutje doen. Die tijd zou veel beter benut kunnen worden door een beetje actiever te zijn. En daarom kunnen dialysepatiënten vanaf nu in het ziekenhuis van Maastricht fietsen tijdens het spoelen van de nieren. Dat is gezonder voor het lichaam, en ook nog eens beter voor de dialyse.

Bekijk hier de hele reportage

TEFAF vips komen aan op Maastricht Aachen Airport

Maastricht is er klaar voor: TEFAF staat op het punt van beginnen. Vandaag en morgen krijgen de vips een voorproefje en op zaterdag gaan de deuren op voor het grote publiek. Dus is het vandaag weer een komen en gaan van privéjets. Gasten van over de hele wereld mogen meteen kennismaken met het typisch Nederlandse weer.

Bekijk hier de hele reportage

De nieuwe Max Verstappen zit al achter het stuur

Vroeger wilden alle jongetjes Johan Cruijff zijn, maar tegenwoordig droomt de jeugd massaal van een carrière als Max Verstappen. Zo ook Jayden Thien uit Echt. Hij is 10 lentes jong en zit al vanaf zijn 6e achter het stuur. Vorig jaar won hij een talentenjacht voor karters. Wie weet treedt de jonge Jayden over een paar jaar in de voetsporen van zijn idool. Zelf twijfelt hij daar niet aan...

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Kirsten Paulus

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's