L1mburg Centraal - 14 augustus 2019

L1mburg Centraal - 14 augustus 2019

Woonwijk Roermond van de baan door stikstofregels, mijnverleden Terwinselen wordt zichtbaar in mijnlamp, de kermiskoers van Merum en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van woensdag 14 augustus 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Woonwijk Roermond van de baan door stikstofregels

De 500 huizen die in het Melickerveld in Roermond zouden worden gebouwd komen er niet. De bouw van de huizen en daarna de bewoning ervan leggen een te grote druk op het omliggende natuurgebied, zo oordeelde de Raad van State vandaag. Het is voor het eerst dat er een streep door een grootschalig bouwproject vanwege de overschrijding van de stikstofnorm, want daar gaat het hier om.

Bekijk hier de hele reportage

Mijnverleden Terwinselen wordt zichtbaar met mijnlamp

Er komen steeds meer initiatieven om het mijnverleden in Limburg zichtbaar te maken. Vooral geld ophalen via crowdfunding is populair. In de Kerkraadse wijk Terwinselen is met succes 10.000 euro bij bedrijven en vooral oud-koempels opgehaald voor het realiseren van een monument van een mijnlamp. De lamp is acht keer de afmeting van een echte mijnlamp. "Het is het replica van een lamp die ooit in onze wijk stond", zegt initiatiefnemer Jo Knobbe. "Die is plotseling verdwenen. Maar we willen nu een mijnlamp terugplaatsen."

Bekijk hier de hele reportage

De kermiskoers van Merum is springlevend

De kermiskoers sterft uit. In de vorige eeuw hadden bijna alle kernen in Limburg hun eigen koers in combinatie met een feest en attracties. Maar tegenwoordig moet je goed zoeken. Veel dorpen organiseren het niet meer omdat er te weinig vrijwilligers te vinden zijn of omdat de kosten te hoog zijn. Maar in Merum is de koers springlevend.

Bekijk hier de hele reportage

Zomerserie de L1-ijscokar: Bloemenhart

Deze zomer zoekt iedereen verkoeling. En wat is dan lekkerder dan een heerlijk ijsje. Sommige mensen verdienen zo'n ijsje nét even ietsje meer dan een ander, bijvoorbeeld omdat ze altijd klaar staan voor een ander. Deze zomer reist onze speciale verslaggever Bart Storcken door de provincie om bijzondere mensen op een lekker ijsje te trakteren. Vandaag stopt hij bij de kartrekkers van de stichting Bloemenhart in Brunssum.

Bekijk hier de hele reportage

Het bronzen verhaal over Philips, graaf van Horne

Philips de Montmorency is beter bekend als Philips, graaf van Horne. Wie was hij? Wat dreef hem? Wat betekende hij voor Weert? Hoe belangrijk was hij voor Nederland? Kunstenaar Jos Dirix uit Neer gebruikte de antwoorden op die vragen om een bronzen beeld van Philips te maken. Bij L1 TV is de documentaire te zien die daarover is gemaakt, als Limburg Doc. In L1mburg Centraal is Jos Dirix te gast.

Bekijk hier de hele reportage

Bekijk hier de Limburg Doc

Presentatie: Wouter Nelissen

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's