L1mburg Centraal - 13 november 2019

L1mburg Centraal - 13 november 2019

Stikstofmaatregelen, noodzakelijk maar niemand is blij, jarenlange celstraffen voor vergismoord, een bijzonder koor aan je bed en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van woensdag 13 november 2019:

Met de volgende onderwerpen:

Stikstofmaatregelen, noodzakelijk kwaad, niemand blij

Noodzakelijk kwaad, waar niemand blij wordt, maar wat wel nodig is. Zo kun je de stikstofmaatregelen die het kabinet vandaag presenteerde het best omschrijven. Gisteren lekte al uit dat er overal op de Nederlandse snelwegen overdag nog maar maximaal 100 kilometer per uur gereden mag worden. Vandaag volgden nog meer maatregelen, zoals extra geld om boeren uit te kopen. Dat alles om te voorkomen dat er in Nederland geen bouwprojecten meer uitgevoerd kunnen worden. Is dit voldoende om het land draaiende te houden? Die vraag leggen we voor aan de man met wie de hele stikstofcrisis in gang werd gezet, Wim van Opbergen, van de werkgroep Behoud de Peel. Hij was het die naar de rechter stapte en ervoor zorgde dat het land nu al wekenlang in rep en roer is.

Bekijk hier de hele reportage

Jarenlange celstraffen voor vergismoord

Celstraffen van 24, 20 en 14 jaar cel. Die straffen hebben de mannen gekregen die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van Tanja Gurskaja in Venlo. De zaak is bekend geworden als de vergismoord. Want niet Tanja, maar haar man was het eigenlijke doelwit. Een ruzie in de drugswereld ging hieraan vooraf.

Bekijk hier de hele reportage

Nep-inzamelaars actief voor Voedselbank

Het is bijna niet voor te stellen maar er zijn oplichters actief die voedsel inzamelen, zogenaamd voor de Voedselbank. De opbrengst verdwijnt in eigen zak en komt niet bij de mensen terecht die het nodig hebben. Dat is zuur. Ook voor vrijwilligers die zich oprecht inzetten voor de voedselbanken.

Bekijk hier de hele reportage

Online shoppen buiten de EU: goedkoop soms duurkoop

Met de feestdagen in aantocht draaien de online shops overuren. We kopen kopen steeds vaker bij winkels buiten de EU. Bijna 70 procent van de Limburgers koopt wel eens bij een online shop ver weg, bijvoorbeeld op Amazon of AliExpress. Als je er iets koopt dat duurder is dan 22 euro, betaal je douanekosten. Is het product duurder dan 150 euro dan betaal je ook invoerrechten. Juist met die extra kosten houden veel mensen geen rekening. Goedkoop wordt dan duurkoop.

Bekijk hier de hele reportage

Aan je bed in de laatste fase toegezongen worden

Hoe mooi maak je een laatste fase van iemands leven? In een hospice of een verzorgingshuis bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om nog één keer in contact te komen met je huisdier of een rouwclown langs te laten komen die je meeneemt in het afscheid nemen. Maar ook muziek is een belangrijk onderdeel. Juist als je het aardse leven gaat verlaten is muziek misschien wel belangrijker dan ooit. Daarom gaan over een paar weken speciaal opgeleide zangers en zangeressen op bezoek bij mensen die in hun laatste levensfase zitten om te zingen. Het idee is overgewaaid uit Amerika, waar ze het kennen als 'bedside singers'.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Kirsten Paulus

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's