L1mburg Centraal - 13 augustus 2019

L1mburg Centraal - 13 augustus 2019

Lachgas en autorijden gaan niet samen, mantelzorgers hebben nooit vakantie, een leguaan in Meerssen en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van dinsdag 13 augustus 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Lachgas gebruiken en autorijden gaan niet samen

Het aantal verkeersongelukken met lachgas in het spel is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Vooral jongeren gebruiken lachgas voor een korte kick, maar in het verkeer is het ontzettend gevaarlijk. De landelijke cijfers laten dat zien. In 2016 waren zo’n 60 ongevallen, in 2019 staat de teller nu al op 960, en we zitten pas in augustus. Veilig Verkeer Nederland start daarom een campagne om lachgasgebruik in het verkeer terug te dringen. Wat doet het met je vermogen om een auto te besturen? We nemen de proef op de som, op een gesloten circuit.

Bekijk hier de hele reportage

Mantelzorgers hebben nooit vakantie

Het is vakantie maar voor veel mensen is het niet vanzelfsprekend daar op de camping of in een hotel van te genieten. Mantelzorgers gaan niet gemakkelijk een paar dagen of weken weg. Als ze al gaan, dan brengt dat een hoop geregel met zich mee. Wiel Habets uit Maastricht bijvoorbeeld, hij zorgt al jaren voor zijn ex-vriendin Elly, die alzheimer heeft. 32 jaar geleden ging hun relatie uit, maar ze bleven goede vrienden. Elly heeft nu al ruim 10 jaar zorg nodig.

Bekijk hier de hele reportage

Dodenweg voor dassen ligt tussen Linne en Sint Odiliënberg

Limburg is dé dassenprovincie van ons land. Er zitten hier naar schatting 1500 van deze roofdieren die behoren tot de marterachtigen. Dus is het niet verwonderlijk dat er in het verkeer ook veel dieren worden doodgereden. Dit zijn volgens de stichting Das en Boom de drie wegen waar de laatste jaren de meeste dieren sneuvelen:

  • tussen Blitterswijck en Wanssum op de Langstraat
  • bij Berg en Terblijt op de de provinciale weg N590
  • tussen Linne en Sint Odiliënberg op de Grote Bergerweg.

Bekijk hier de hele reportage

Meerssen kan opgelucht ademhalen: Ontsnapte leguaan gevonden

Een opmerkelijke klus voor de brandweer in Meerssen. Vandaag zat er geen kat in de boom, maar een leguaan. Al twee weken was het reptiel vermist en vanmorgen werd hij hoog in een boon gespot. Omdat het geen beestje is om zonder handschoenen aan te pakken, mocht het baasje zelf met de brandweer mee om het beest uit de boom te halen.

Bekijk hier de hele reportage

Naim Matoug tekent profcontract bij PSV

Naim Matoug. Die naam zegt je vast helemaal niks, maar dat zou over een paar jaar wel eens anders kunnen zijn. De 16-jarige voetballer uit Grubbenvorst stapte vorig jaar over van VVV-Venlo naar de jeugd van PSV. Nu al mag hij zijn eerste profcontract in Eindhoven tekenen en dat bij de topclub waar hij als klein jongetje op de tribune zat.

Bekijk hier de hele reportage

MVV wil meer meisjes bij Soccer Bootcamp

In Maastricht mogen 150 jongens en meisjes proeven aan het leven als profvoetballer. Voor de tiende keer ging bij MVV de Soccer Bootcamp van start. Vier dagen staan de jonge levens van kinderen tussen 5 tot en met 15 jaar in het teken van voetbal. Wat is er nou mooier dan in de vakantie te sporten? Trainen, oefeningen, spelers ontmoeten en zelfs persconferenties staan op het programma. MVV hoopt dat meer meisjes zich melden voor de bootcamp.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Bas van Mulken

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's