L1mburg Centraal - 13 apr 2019

L1mburg Centraal - 13 apr 2019

Fruitboeren moesten vroeg het bed uit om te beregenen, Aap ontkent te duur te zijn, grote rampenoefening in A73-tunnels, een tweede leven voor openluchttheater in America en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van zaterdag 13 april 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Fruitboeren zeer vroeg het bed uit om te beregenen

Voor de Limburgse fruittelers was het alle hens aan dek. De nachtvorst dreigde namelijk de bloesem van de fruitbomen kapot te maken. Dat zou een ramp voor de boeren betekenen. Om dat te voorkomen moesten de boeren vannacht hun bed uit, om met spoed hun fruitbomen te beregenen.

Bekijk hier de hele reportage

Opvang wasberen: Aap ontkent te duur te zijn

Nu duidelijk is dat wilde wasberen niet direct worden afgeschoten, zou je zeggen dat met name de Partij voor de Dieren heel tevreden is. Maar toch heeft die partij niet juichend gereageerd op het plan van gedeputeerde Mackus om eerst te kijken of de wasberen kunnen worden gevangen. Pas als dat niet voldoende zou helpen, wil de provincie alsnog dieren doodmaken. De discussie in Provinciale Staten draaide vooral over het feit dat het opvangen van dieren door de Stichting Aap te duur zou zijn. Inmiddels hebben zich ook andere partijen bij de gedeputeerde gemeld die dat goedkoper zouden kunnen doen. Stichting Aap was dus te duur, maar de directeur ontkent dat.

Bekijk hier de hele reportage

Grote rampenoefening in A73-tunnels

Elke vier jaar wordt er een grote rampenoefening gehouden in de A73-tunnels, en afgelopen nacht was het weer zover. Ruim honderd hulpverleners van allerlei instanties waren bij de oefening betrokken. Er stond zogenaamd een voertuig in brand en daarbij vielen meerdere gewonden. Ook moest de tunnelbuis veilig worden ontruimd. Volgens Rijkswaterstaat is de oefening goed verlopen. De tunnel was uiteraard afgesloten voor het verkeer. Een aansluitend aan de rampenoefening werd die afsluiting ook gebruikt om onderhoud te kunnen plegen aan de tunnel. Om die reden is de tunnel ook in de nacht van zaterdag op zondag afgesloten voor het verkeer.

Bekijk hier de hele reportage

Een tweede leven voor openluchttheater America

Van openluchttheaters heeft Limburg er nog maar een handvol. Sommige worden zelden nog gebruikt of zijn behoorlijk onderkomen. Dat laatste gold ook het openluchttheater in America. Maar dankzij vereende krachten in het dorp, is het theater nu grondig opgeknapt en klaar voor de show.

Bekijk hier de hele reportage

Een carnavalshit schrijven kun je leren

Altijd al een carnavalshit willen schrijven, maar je weet niet hoe? Vandaag kon het, op de Dag van het Vastelaovesleedje in Weert.

Bekijk hier de hele reportage

Record Store Day: Grammofoonplaten in het zonnetje gezet

Even geen Spotify, Deezer of andere streamingsdiensten waarmee je digitaal muziek kunt luisteren. Nee, we gaan terug naar vinyl. Vandaag is het Record Store Day. Op deze dag worden veel nieuwe albums en 'special editions' uitgebracht op die goeie ouwe grammofoonplaat. Ouderwets struinen dus in de platenbakken. Zo ook bij Sounds in Venlo, waar ook de hele dag optredens waren, zoals van rockband De Staat.

Bekijk hier de hele reportage

Drukte tijdens Museumnacht Maastricht

Eén keer per jaar zijn de musea van Maastricht 's nachts geopend. Bepaald niet zonder succes: de Museumnacht trok afgelopen nacht duizenden bezoekers. Rijen mensen voor de musea en andere kunstinstellingen van de stad. De echte liefhebber maakt natuurlijk een tour door de stad om zoveel mogelijk kunst en cultuur op te kunnen snuiven.

Bekijk hier de hele reportage

Lot Hudson's Bay Maastricht aan zijden draadje

Met veel bombarie kwam winkelketen Hudson's Bay in september 2017 naar Maastricht. Het moest de opvolger worden van het failliet gegane V&D. Maar amper 2 jaar later hangt het lot van Hudson's Bay aan een zijden draadje. De Duitse eigenaar overweegt de keten nog dit jaar failliet te laten verklaren. Zou dat een gemis zijn voor Maastricht? We vroegen het het winkelend publiek.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Wouter Nelissen

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's