L1mburg Centraal - 12 september 2019

L1mburg Centraal - 12 september 2019

Viering 75 jaar bevrijding Nederland gestart in Mesch, YouTuber uit Linne gearresteerd in USA, heldendaden in Mesch en Afghanistan en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van donderdag 12 september 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Viering 75 jaar bevrijding gestart in Mesch

Een kranslegging, de laatste levende bevrijders en toespraken van de Amerikaanse ambassadeur en andere hoogwaardigheidsbekleders. De viering van 75 jaar bevrijding is vanochtend feestelijk begonnen in Mesch, het eerste Nederlandse dorp dat bevrijd werd. In de ochtend van 12 september 1944 kwamen de eerste Amerikaanse soldaten aan in Mesch en Noorbeek. Op de plek waar de eerste Amerikaan voet op Nederlandse grond zette, vond vandaag de aftrap plaats van een reeks festiviteiten die de komende dagen in Zuid-Limburg plaatsvinden.

Bekijk hier de hele reportage

YouTuber uit Linne gearresteerd bij militair complex in USA

Een actie die wellicht ludiek bedoeld is, maar weleens verstrekkende gevolgen kan hebben. Ties Granzier uit Linne, een YouTuber met ruim 700.000 volgers, leek het leuk om filmpjes te maken op één van de zwaarst bewaakte geheime militaire complexen ter wereld, Area51 in de Amerikaanse woestijn. Hij werd samen met een vriend betrapt en gearresteerd. Het duo riskeert een maandenlange celstraf.

Bekijk hier de hele reportage

Heldendaden in Mesch en Afghanistan

Op deze dag, in 1944, staken de eerste Amerikaanse militaire de grens over bij Mesch. Het eerste Nederlandse dorp was bevrijd. Het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Vandaag aan tafel iemand die weet hoe het is om in een vreemd land te moeten vechten, voor de vrijheid van anderen. Gijs Tuinman kreeg de Willemsorde vanwege zijn heldhaftige optreden 10 jaar geleden. Het is de hoogste militaire onderscheiding voor bewezen moed. Dit vond plaats in Afghanistan.

Bekijk hier de hele reportage

Gans Veur Gaon

Lex Uiting, de zanger en tv-presentator uit Venlo lanceerde vandaag de clip bij zijn nieuwe nummer Gans Veur Gaon.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Bas van Mulken

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's