L1mburg Centraal - 12 november 2019

L1mburg Centraal - 12 november 2019

De11devande11de en de heimwee naar het Vrijthof, Limburg snakt naar intercity richting Aken, Sef Vergoossen over de dip in het voetbal en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van dinsdag 12 november 2019:

Met de volgende onderwerpen:

Limburg snakt naar intercity richting Aken

Met de intercity van Amsterdam via Heerlen naar Aken. Dat moet er binnenkort van komen. Burgemeester Emile Roemer van Heerlen, gedeputeerde Carla Brugman van onze provincie en een Duitse delegatie zijn in Den Haag om dat voor elkaar te krijgen, want de NS wil tot nu toe niet meewerken.

Bekijk hier de hele reportage

Overal 100 op snelwegen, behalve 's nachts op 130-wegen

Wij moeten met z'n allen langzamer rijden. De maximumsnelheid wordt op alle snelwegen in Nederland 100 kilometer per uur. Dat is de belangrijkste stikstofmaatregel die het kabinet voor de korte termijn neemt. 's Avonds en 's nachts mag je wel nog 130 rijden op de wegen waar dat nu overdag ook nog mag. Die maatregel moet ertoe leiden dat stilliggende bouwprojecten binnenkort weer kunnen starten. De voet moet dus van het gas. De meningen van de automobilisten daarover zijn verdeeld.

Bekijk hier de hele reportage

Eerste van miljoen bomen geplant

Het wordt nog een hele klus, één miljoen bomen planten, maar de eerste boom staat. In Sint Odiliënberg is het eerste exemplaar in de grond gezet om een bijdrage te leveren aan het klimaatakkoord de provincie om één miljoen bomen te planten. Dat gaat zeker acht jaar duren.

Bekijk hier de hele reportage

De11devande11de wil in 2020 weer naar buiten

In het MECC in Maastricht werd vandaag alles rond De11devande11de afgebroken. De organisatie maakt voorzichtig de balans op. Voor het eerst werd het feestje binnen gevierd. Tevreden over de inhoud, maar niet met het aantal bezoekers. Dus volgend jaar liever weer naar buiten, als dat kan, zo stellen de organisatoren.

Bekijk hier de hele reportage

Overuren draaien om bouwgrond te controleren op PFAS

Behalve de stikstofcrisis, hebben we tegenwoordig ook een PFAS-crisis. PFAS is de verzamelnaam van zo’n 6.000 chemische stoffen die in de grond zitten, maar bijvoorbeeld ook in oude pannen, tapijten, in schuim van brandblussers en regenjassen. Dat spul kan in grondwater terechtkomen. PFAS zit bijna overal in bouwgrond en omdat al die grond goed gecontroleerd moet worden, zorgt het voor grote drukte bij bedrijven die monsters nemen, zoals bij het Geleense Geonius.

Bekijk hier de hele reportage

Waar heeft Maastricht plek voor social sofa's?

Waar moeten de social sofa's van Maastricht komen te staan? Over die vraag wordt gediscussieerd in de provinciehoofdstad. Social sofa's zijn grote betonnen banken bekleed met duizenden mozaïeksteentjes. Ze staan buiten, ergens in de stad. De bedoeling is dat buurtbewoners erop gaan zitten en met elkaar in gesprek gaan. Voor meer of beter sociaal contact onder buren. In Heerlen staan er al een aantal en nu wil Maastricht er ook. Maar waar?

Bekijk hier de hele reportage

Sef Vergoossen: het moet allemaal anders

De Limburgse voetbalfans worden over het algemeen niet verwend op het moment, want de clubs in onze provincie staan er bepaald niet goed voor. Het is een kwestie van doorbijten voor de supporters van VVV-Venlo, Roda JC Kerkrade of MVV Maastricht. Het seizoen staat voorlopig in het teken van incasseren. De Limburgse toptrainer Mark van Bommel maakt zijn eerste dip door met PSV. Volgens voormalig toptrainer Sef Vergoossen moet het allemaal anders.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Bas van Mulken

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's