L1mburg Centraal - 12 mrt 2019

L1mburg Centraal - 12 mrt 2019

Lange celstraf voor dodelijke steekpartij Maastricht, hoofdverdachte bekent moord Andy de Heus, stadsbussen Arriva Maastricht volledig elektrisch en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van dinsdag 12 maart 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Osama I. krijgt lange celstraf

De rechter heeft Osama I. (38) veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf en een tbs-maatregel. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor twee dodelijke steekpartijen en het ernstig verwonden van verschillende mensen, op 14 december 2017 in Maastricht. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum adviseerden in een eerder stadium om Osama ontoerekeningsvatbaar te verklaren en dus een tbs-maatregel op te leggen. Justitie eiste ook tbs, maar mét een gevangenisstraf.

Bekijk hier de hele reportage

Hoofdverdachte bekent moord Andy de Heus

De hoofdverdachte in de moordzaak Andy de Heus heeft toegegeven dat hij Andy de Heus uit Pey-Echt om het leven heeft gebracht. Ronnie S. heeft de bekennende verklaring eind februari afgelegd. Dat werd vanmorgen bekend tijdens de start van de rechtszaak voor de rechter in Roermond. De hoofdverdachte was zelf vandaag niet aanwezig bij de zitting bij de rechtbank. De rechter vatte de bekentenis van de man samen. Hij heeft verklaard dat hij De Heus in december 2012 om het leven heeft gebracht nadat hij ruzie heeft gekregen met hem over een hennepplantage op een bungalowpark in Stevensweert. Hij zou hem uiteindelijk daarbij hebben doodgeschoten.

Bekijk hier de hele reportage

Gouden Harpen voor Jan Smeets en Leon Ramakers

Een prachtige onderscheiding voor twee Limburgse grootheden in de popmuziek. Pinkpop-baas Jan Smeets en Leon Ramakers – oprichter van concertorganisator MOJO – kregen een Gouden Harp. Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die veel betekend hebben voor de Nederlandse muziek. Jan Smeets ontving hem uit handen van vriend en muzikant Peter Koelewijn.

Bekijk hier de hele reportage

Stadsbussen Arriva Maastricht volledig elektrisch

Vanaf nu is de lucht in Maastricht een beetje schoner. De stadsbussen van Arriva zijn vanaf vandaag allemaal elektrisch. Een kleine voorbode voor de rest van de provincie, want over zes jaar moeten alle Limburgse bussen op groene energie rijden.

Bekijk hier de hele reportage

Sonja Barend in Venlo

De koningin van de talkshow was vandaag te gast in de bibliotheek van Venlo. Sonja Barend is nog steeds ongekend populair. Decennialang was zij een vertrouwd gezicht op de Nederlandse televisie. In Venlo kwam ze over haar boek vertellen. In no time waren de kaartjes uitverkocht.

Bekijk hier de hele reportage

Raad Heerlen vergaderde over burgemeestersaffaire

Grote publieke belangstelling, gisteravond bij de extra raadsvergadering in Heerlen over de burgemeestersaffaire. Na alle commotie over het plotselinge aftreden van burgemeester Krewinkel wil de gemeenteraad van Heerlen nu eerst een goed gesprek met gouverneur Theo Bovens. Een meerderheid van de raad is boos dat de gouverneur instemde met de sollicitatie van Krewinkel in Kerkrade, terwijl diezelfde Krewinkel in Heerlen al een jaar met ziekteverlof thuis zit. Bovens moet straks namens Heerlen op zoek naar een opvolger, maar eerst eist de raad uitleg van hem.

Bekijk hier de hele reportage

Ebie uit Maasbree (18) jongste raadslid van ons land

Ze keek er al tien maanden naar uit en vanavond gaat het dan eindelijk gebeuren. Dan wordt Ebie Peeters geïnstalleerd als CDA-raadslid in de gemeente Peel en Maas. Ebie is studente International Business en werd bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar met voorkeursstemmen gekozen. Ze was toen pas 17 jaar en moest daarom geduld hebben voordat ze de raadszetel kon innemen. In januari werd ze 18 en nu kan haar politieke avontuur dan echt beginnen.

Bekijk hier de hele reportage

Honden bijten geiten dood

Sef Janssen uit Veulen is alweer een van zijn geiten kwijt. Gisteren vond hij het dier op de Schaaksheide, het natuurgebied bij America waar zijn geiten grazen. Per jaar maakt hij gemiddeld drie keer mee dat een dier uit zijn kudde wordt gedood of verwond door een loslopende hond. En dat terwijl er een losloopverbod is in het natuurgebied van Staatsbosbeheer.

Bekijk hier de hele reportage

Voetballer Piet Strolenberg (91) overleden

De Limburgse voetbalwereld heeft afscheid moeten nemen van een grote naam, Piet Strolenberg. Hij overleed op 91-jarige leeftijd. De Kerkradenaar speelde in het verleden voor Rapid '54, Rapid JC en MVV.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Fabienne Nijsten

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's