L1mburg Centraal - 12 jun 2019

L1mburg Centraal - 12 jun 2019

Cultura Nova maakt programma bekend, Limburg telt 125 honderdplussers, damesvoetbal in Scharn, Dumoulin in de Dauphiné en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van woensdag 12 juni 2019.

21:30

17:30

Met de volgende onderwerpen:

Limburg telt 125 honderdplussers

In Limburg wonen er 125 mensen die 100 jaar of ouder zijn blijkt uit cijfers van het CBS. Dat zijn er 5 meer dan vorig jaar. In Maastricht wonen de meeste honderdplussers van Limburg. Net als de landelijke trend blijken in Limburg ook de meeste honderdplussers vrouw te zijn. In totaal wonen er in deze provincie 110 vrouwelijke tegenover 15 mannelijke honderdplussers. Het gaat om dertien vrouwen en twee mannen die 100 jaar of ouder zijn.

Bekijk hier de hele reportage

Cultura Nova maakt programma bekend

200 voorstellingen, concerten, films en lezingen. Die zijn deze zomer te bezoeken tijdens Cultura Nova in Heerlen. In het theater in die stad is vandaag het programma van de 29e editie gepresenteerd. Servé Hermans, artistiek leider van de Toneelgroep Maastricht en regisseur van de opening en van de slotvoorstelling van Cultura Nova schuift aan om er over te praten.

Bekijk hier de hele reportage

Geslaagd of niet geslaagd?

Meer dan 200.000 middelbare scholieren kregen woensdag te horen of de vlag uit mag. Om 8:00 uur publiceerde het College voor Toetsen en Examens de normering van de examens. Vervolgens zitten de scholieren nog even in spanning: want tussen 13:00 en 19:00 uur maakten de meeste scholen de uitslagen bekend.

Bekijk hier de hele reportage

Dansen met blinden op Cultura Nova

Een van die bijzondere voorstellingen deze zomer op theaterfestival Cultura Nova is een dansvoorstelling met blinden. Deze voorstelling gaat op het festival in première en de rode draad is zien -of beter gezegd niet zien. Deze week was de eerste kennismaking voor de dansers en die was nog een beetje onwennig.

Bekijk hier de hele reportage

Damesvoetbal in Scharn steeds populairder

Vrouwenvoetbal is steeds populairder, de Oranjeleeuwinnen zijn momenteel bezig aan het WK in Frankrijk. De belangstelling voor het Nederlandse Vrouwenteam is natuurlijk het grootst bij jonge meiden. In 2017 gaf de Europese titel van de Oranje Leeuwinnen het vrouwenvoetbal al een flinke impuls. Na de overwinning gisteren tegen Nieuw-Zeeland willen nog meer meiden Lieke Martens en haar collega's volgen. Want stel je voor dat de beste voetbalsters van Nederland datgene doen wat de mannen nooit gelukt is: de wereldtitel pakken! We nemen daarom deze week een kijkje bij de nieuwe Lieke's en duiken in het vrouwenvoetbal van Limburg. Vandaag de dames van VV Scharn.

Bekijk hier de hele reportage

Tom Dumoulin derde in tijdrit van Dauphiné

Tom Dumoulin is vandaag derde geworden in de tijdrit van Critérium du Dauphiné. De Belg Wout van Aert won de race tegen de klok. De etappekoers - en zeker ook deze tijdrit - zijn een goede test voor Dumoulin in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk volgende maand. De Maastrichtenaar herstelt van een knieblessure. Vorige maand moest hij opgeven in de Ronde van Italië na een valpartij. In de tour wil een gooi doen naar het podium, maar vandaag merkte Dumoulin dat hij nog altijd last heeft van zijn linkerknie.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Fabienne Nijsten

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's