L1mburg Centraal - 11 september 2019

L1mburg Centraal - 11 september 2019

Wrede koranlessen op school in Maastricht, geen tekort aan drinkwater in Limburg, Herman Kaiser over 75 jaar bevrijding Limburg en meer Limburgs nieuws...

L1mburg Centraal van woensdag 11 september 2019.

Met de volgende onderwerpen:

Wrede koranlessen op school in Maastricht

Bijzonder wrede koranlessen op een school in Maastricht. Jonge kinderen krijgen bij de Maastrichtse stichting As-Sunnah geleerd dat zij 'dwalende moslims' met geweld op het juiste pad moeten krijgen. Nieuwsuur en NRC deden samen onderzoek naar salafistische moskeescholen in Nederland. Daar kwam het Maastrichtse As Sunnah ook in voor. Het salafisme is de zeer extremistische geloofsleer in de islam. In geluidsfragmenten die Nieuwsuur maakte, is te horen hoe jonge kinderen wordt geleerd dat bijvoorbeeld overspel bestraft moet worden met zweepslagen of steniging.

Bekijk hier de hele reportage

Geen tekort aan drinkwater in Limburg

We kunnen niet zonder water. We drinken het allemaal en dat willen wij ook in de toekomst blijven doen. Ondanks dat we in Limburg nog wel even vooruit kunnen met het water uit de Maas, is er volgens Waterleiding Maatschappij Limburg toch werk aan de winkel. Lage waterstanden als gevolg van de droogte kunnen namelijk op termijn voor problemen gaan zorgen.

Bekijk hier de hele reportage

WK Ganzenborden in Horst

Horst aan de Maas heeft een echte wereldprimeur. In het kader van 800 jaar Horst aan de Maas vond het WK-ganzenbord spelen plaats op sportpark Kerkebos. Bijna 600 personen zowel jong als oud streden om de eretitel 'wereldkampioen ganzenbord spelen'. Wie haalt zo snel mogelijk de finish?

Bekijk hier de hele reportage

Herman Kaiser over 75 jaar bevrijding Limburg

Morgen vieren we 75 jaar bevrijding van Limburg. Op 12 september 1944 passeerden de eerste Amerikaanse militairen de Nederlandse grens, in Mesch. De bevrijding van het eerste dorp van Nederland was een feit. Twee dagen later was Maastricht de eerste Nederlandse stad die vrijheid kon vieren. De komende dagen staat in Limburg de 75 jarige bevrijding centraal. De regisseur van de viering is Herman Kaiser, voorzitter van het Comité 75 jaar bevrijding en oud-burgemeester van Arnhem, Doetinchem, Roermond en Margraten.

Bekijk hier de hele reportage

Theu Boermans en de première van Amadeus in Venlo

De Limburgse topregisseur Theu Boermans is even terug in de eigen provincie. Boermans regisseerde toneel en film. Als regisseur van Soldaat van Oranje boekte hij zijn grootste commerciële succes. Nu toert zijn nieuwe muziektheatervoorstelling Amadeus langs de Nederlandse theaters. De voorstelling is deze week eerst drie dagen in Venlo te zien en reist daarna door naar Heerlen. Gisteravond was de Limburgse première in Venlo op de plek waar het regisseren voor Boermans ooit begon.

Bekijk hier de hele reportage

Presentatie: Bas van Mulken

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Koningsdag 2020 in Maastricht

Koningsdag 2020 in Maastricht

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, hun dochters en de andere leden van de koninklijke familie reizen op 27 april 2020 af naar Maastricht om daar Koningsdag te vieren.

Programma's