L1mburg Centraal - 11 okt 2018

L1mburg Centraal - 11 okt 2018

Alternatieven voor sleutelkastjes, Clauscentrale vanaf 2020 weer actief, regenboogvlaggen op Coming Out Day en nog meer nieuws...

L1mburg Centraal van donderdag 11 oktober

In deze uitzending onder meer:

Sleutelkastjes, gemakkelijk voor hulp, familie en ...inbrekers

Waarom hebben ouderen nog steeds zo'n gemakkelijk open te breken sleutelkastje naast de voordeur hangen? Want er is al vaak gewaarschuwd dat niet alleen de thuishulp, maar ook inbrekers zo simpel naar binnen kunnen. Vannacht was het opnieuw raak in Geleen en raakte een oudere vrouw gewond bij een overval. Haar juwelen werden gestolen en de vrouw raakte gewond aan armen en hoofd. Volgens haar dochter werden de sieraden van haar handen en vingers gerukt en haar oorbellen hardhandig verwijderd. De inbreker kwam waarschijnlijk met een sleutel uit t sleutelkastje binnen. Een kastje dat bedoeld is voor de kinderen en eventueel voor de thuiszorg, maar dat ook handig blijkt voor een inbreker. Zijn er alternatieven die minder inbraakgevoelid zijn?

Bekijk hier de hele reportage

Dementiemaatjes, vrijwilligers die helpen bij dementie

Nellie en Mart van den Kerkhof uit Weert, samen met hun vader Thieu. Sinds een aantal jaren woont hun vader in een huisje in hun achtertuin omdat hij lijdt aan dementie. Het is een beginnend stadium maar het is toch lastig. Nellie en Mart zorgen dat hij geen afspraken vergeet, brengen hem ergens heen of houden hem gezelschap. En dat 24/7, geen moment rust. Vanaf nu hebben ze wel af en toe een dagje vrij. Dankzij vrijwilligers, de zogenoemde 'maatjes'. Die krijgen een cursus om in te vallen als mantelzorger. Truus bijvoorbeeld neemt één dag in de week de zorg voor vader Thieu over. Ze gaat lekker een dagje met hem op pad of speelt een spelletje.

Bekijk hier de hele reportage

Clauscentrale Maasbracht wordt weer opgestart

De Clauscentrale wordt over twee jaar weer tot leven gewekt. De elektriciteitscentrale op de oever van de Maas bij Maasbracht is met zijn twee koeltorens een landmark in Limburg en van verre te zien. Vier jaar geleden werd ie in de mottenballen gelegd. Eind 2020 zien we weer witte stoom uit de koeltorens komen.

Bekijk hier de hele reportage

Limburg hijst de regenboogvlag, maar niet overal

Zet het echt zoden aan de dijk, zwaaien met een regenboogvlag aan de Limburgse gemeentehuizen om homo-emancipatie te bevorderen? Veel gemeentes vinden van wel. Op enkele gemeenten na besteden ze vandaag allemaal aandacht aan Coming Out Day. Daar zijn met name de oudere homo's blij mee, want voor die generatie blijft het nog altijd lastig om voor hun geaardheid uit te komen.

Bekijk hier de hele reportage


Presentatie: Kirsten Paulus

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Programma's