Klène en Groate Sunneklaas op Ameland

Ameland
Sunneklaas op Ameland

De Amelanders zijn van alle Waddeneilanders het meest beschermend naar hun volksfeest toe. Buitenstaanders en bovenal de pers worden geweerd en daarom is het lastig voor ‘vastewallers’ (lees: ondergetekende) om een goed beeld te krijgen van dit geheimzinnige onderonsje. Dit maakt het toch al grimmig ogende feest des te spannender, maar tegelijkertijd een gevoelig onderwerp voor de eilanders. Op internetfora laten sommige eilanders geen spaan van bloggers die schrijven over het feest heel. (Dus wees een beetje lief voor ons alsjeblieft!)

Ballum. – De gemeente Ameland laat weten dat het Sunterklaas vooral een feest van, voor en door Amelanders is. Ze wijst tegelijk op een aantal regels. Hun verzoek is vooral ook gericht aan de gasten, die Ameland op 5 en 6 december 2016 bezoeken, respect te hebben voor de volgende regels.

Op maandag 5 en dinsdag 6 december 2016 viert Ameland Sunterklaas, niet te verwarren met Sinterklaas. Het vieren van dit Amelander feest vindt al heel wat jaren volgens oude regels en gebruiken plaats.

In Hollum geldt het volgende:
* Op maandag 5 december mogen jongens beneden de 12 jaar & meisjes en vrouwen tussen 17.00 uur en 19.00 uur niet buiten komen;
* Op dinsdag 6 december mogen jongens beneden de 18 jaar & meisjes en vrouwen na 17.00 uur niet meer buiten komen.

In Ballum, Nes en Buren geldt het volgende:
* Op maandag 5 december mogen meisjes en vrouwen na 17.00 uur niet meer buiten komen;
* Op dinsdag 6 december mogen jongens beneden de 18 jaar & meisjes en vrouwen na 17.00 uur niet meer buiten komen.

Let op: Op beide dagen mogen na 17.00 uur geen auto’s meer in de dorpskernen komen.

Vraag uw gastheer of gastvrouw ook naar de regels en gebruiken. U voorkomt hierdoor minder plezierige ervaringen.
Vanwege dit Amelander feest zijn het gemeentehuis, horecagelegenheden, winkels en bedrijven zijn op 5 , 6 en 7 december 2016 (deels) gesloten.

Info

Wanneer: maandag 5 december 2022 van 17:00 tot 19:00
dinsdag 6 december 2022 van 17:00 tot 23:45

Terug naar evenementen