Sunderum op Terschelling

Terschelling

Terschelling: Sunderums

Ze zijn er al een behoorlijke tijd mee bezig, de mannen van Terschelling. Bij voorkeur in het diepste geheim wordt er gewerkt aan pakken van natuurlijke materialen, zoals heide, stro, duinhelm, schelpen en kippenveren. Vaak wordt er teruggeblikt op een recente gebeurtenis en proberen de mannen de pakken erop af te stemmen. Vrouwen en kinderen weten traditioneel van niets, hoewel het behoorlijk wat moeite zal kosten om het geheim te houden.

Lege straten

Op 6 december komen de Sunderums tot leven. Soms toeterend met koehoorns en rammelend met kettingen spoken ze over het eiland. Het is het sein dat iedereen van straat moet. Wie zich nog op straat bevindt, loopt de kans door de Sunderums opgejaagd en vastgebonden te worden. Als de straten leeg zijn, gaan de Sunderums op zoek naar voordeuren van huizen die voor deze gelegenheid niet op slot zijn. Daar waar ze binnendringen, voeren ze toneelstukjes op. Vaak zijn het enkele Sunderums die een huis overvallen, maar er zijn ook gevallen bekend dat tientallen Sunderums aan een toneelstuk meededen. Sommige huizen in Baaiduinen schijnen in december 1977 zelfs meer dan honderd Sunderums over de vloer te hebben gehad [2].

Onherkenbaar

De Sunderums zijn altijd onherkenbaar: ze dragen maskers (grinzen) en verdraaien hun stemmen. In het toneelstukje dat ze opvoeren, passeren recente gebeurtenissen die op het eiland of in het dorp hebben plaatsgevonden, de revue. Voor de toeschouwers is het een sport om te proberen de Sunderums te ontmaskeren.

Dorpfeest

De Sunderumavond wordt afgesloten met een groot dorpsfeest waar iedereen welkom is, ook vrouwen en kinderen. Het hoogtepunt van de avond is het moment dat de Sunderums zichzelf ontmaskeren en zo aan het publiek laten zien wie ze zijn.

Sunderum betekent Sint-heer-oom. Het Sunderumfeest is vermoedelijk al een eeuwenoud volksfeest, misschien zelfs met voorchristelijke wortels. Het doel van het feest is het wegjagen van boze geesten en demonen. Het feest wordt gevierd in de dorpen Kaard, Kinnum, Baaiduinen, Midsland en Hoorn.

Info

Wanneer: vrijdag 6 december 2019 van 11:00 tot 23:00

Terug naar evenementen