Ouwe Sunderklaas op Texel

Texel

Ouwe Sunderklaas is een typisch Texels feest, dat een week na Sinterklaas, op 12 december, in alle dorpen gevierd wordt. Vanaf het moment dat de schemer invalt, gaan jonge en oude eilanders onherkenbaar de straat op om een gebeurtenis uit het Texelse nieuws van het afgelopen jaar na te spelen. Na afloop van het zogenoemde 'speulen' in de kou, duikt men traditiegetrouw in verkleedkleding de kroegen in om op te warmen.

Ouwe Sunderklaas is het feest waarbij Texelaars onherkenbaar gebeurtenissen van het afgelopen jaar naspelen en personen op de hak worden genomen. In Den Burg wordt meestal het eilandnieuws onder de loep genomen; in de andere plaatsen worden dorpse gebeurtenissen aan de kaak gesteld. Vroeger werd Ouwe Sunderklaas in de huiskamers van het dorp gevierd, tegenwoordig is dit louter in De Cocksdorp nog het geval.

Speulen
In de andere dorpen bestijgen verklede bewoners het podium van het dorpshuis of maken zij een rondgang door het dorp, waar in verschillende categoriën voor een jury 'gespeuld' wordt. Om hun identiteit niet te verraden, wordt voor tekst vaak gebruikgemaakt van borden. Ook spreekt men veelal in Texels dialect en verdaaien de speulers hun stem. Aan het einde van de avond worden de winnaars bekendgemaakt. Daarna begint het feest, dat tot in de late uurtjes in de Texelse kroegen doorgaat. Het verkleedfeest vindt zijn oorsprong naar verluidt in de Germaanse midwinterfeesten, die gevierd werden om demonen te verdrijven.

Voor- en naklazen
Op de dag na Ouwe Sunderklaas bezoekt een deel van de Texelse bevolking wederom de cafés, ditmaal om de kater weg te drinken of de biertjes en hapjes op te maken die de dag ervoor onaangeraakt bleven. Eerder vond het naklazen in de middag plaats, tegenwoordig gaan de feestvierders wederom door tot in de late uurtjes. Ook het 'voorklazen' is de laatste jaren in opkomst en geeft het traditionele Texelse feest een carnavalesk tintje. De kroegentocht in verkleedkleding trekt dan ook steeds meer 'overkanters' aan.

Info

Wanneer: dinsdag 12 december 2023 van 17:00 tot 23:00

Terug naar evenementen