Opening seizoen Roermond Prinselikke Stadts-Garde Faubourg St. Jacques

Roermond

Op de 11de van de 11de viert de Stadts-Garde de traditionele opening van het ‘Vastelaovessezoen’. De Stadts-Garde opent het seizoen door 11 schoten te lossen op het Munsterplein. Als er een heilige mis is in de Munsterkerk, vanwege een begrafenis, wordt er uitgeweken naar het Stationsplein. Trouw neemt een van de officieren, enkele dagen voorafgaand, contact op met de Deken. Het lossen van de 11 saluutschoten is géén uitvinding van de Garde. In 1978 organiseerde Klaats Achteraaf voor het eerst de officiele opening van de Vastelaovend op het Munsterplein. De Stadts-Garde was een van de deelnemers aan dit evenement, samen met Prins Jo l Leenhouts†, een aafvaardiging van de Kaketoes en ’t Ketoene Dörp. D’n Uul weigerde om deel te nemen; Klaats Achteraaf was geen erkende vereniging én op zaterdag kreeg men ’t uittrekkend gezelschap niet bij elkaar (middenstanders). Overigens, van de geplande elf schoten gingen er maar twee af, de andere tien knallen kwamen van de ‘dieke trom’ van ’t Ketoene Dörp. Gelukkig zit de traditie er ondertussen zo ingebakken dat veel carnavalisten en verenigingen acte de presence geven tijdens de opening.

Sinds enkele jaren staat in de agenda van de burgemeester het tijdstip 11:11 uur gemarkeerd. De sleutel van de stad die sinds Vastelaovend dinsdag in bewaring van de burgemeester gesteld is, wordt dan teruggegeven aan de Stadts-Garde.

Op 11 januari 2015 is een nieuwe traditie geboren waarbij aansluitend aan het inschieten de Gardeman bij Aetcafé Faubourg St. Jacques van een zwarte hoed wordt voorzien.

Info

Waar: Munsterplein

Wanneer: maandag 11 november 2019 van 11:11 tot 15:11

Terug naar evenementen