Nach van 't Limburgse Leed (afgelast)

Venlo

Net Oet Bèd, Fiorenza, PIM en Luister genomineerd voor dialectmuziekprijs Vier kanshebbers voor Jo Erens Priès
De genomineerden voor de Jo Erens Priès zijn bekend. De acts die dit jaar kans maken op het winnen van de prestigieuze dialectmuziekprijs van de Nach van ’t Limburgse Leed zijn, op alfabetische (en dus verder volstrekt willekeurige) volgorde: Fiorenza (Valkenburg), Luister (Sittard-Geleen, Born, Maastricht), Net Oet Bèd (Reuver) en PIM (Kessel). Eén van deze acts wordt komende maand de opvolger van Harold K, Jo Erens Priès-winnaar in 2018. Bekendmaking en uitreiking vinden plaats tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed op zaterdag 21 september in Venlo. De Jo Erens Priès De Jo Erens Priès gaat steevast naar een act die het voorbije jaar op opvallende, onderscheidende en / of vernieuwende wijze met dialectmuziek bezig is geweest en moet worden gezien als een aanmoediging om ook de komende jaren inspiratie uit het dialect te halen. Daarbij is de winnaar een voorbeeld voor andere muzikanten en tekstdichters. De winnaar krijgt een beeldje van de kunstenaar Ger Janssen en uiteraard eeuwige roem. De uitreiking is ieder jaar één van de hoogtepunten van de Nach van ’t Limburgse Leed. Tot en met 2011 heette de prijs die de Nach jaarlijks toekende de Priès van ’t Limburgs Leed, daarna werd de prestigieuze erkenning omgedoopt tot de Jo Erens Priès.
De winnaar van de twintigste Jo Erens Priès (inclusief de prijzen onder de naam Priès van ’t Limburgs Leed) zal op 21 september tijdens de jubileumeditie van de Nach van ’t Limburgse Leed in het centrum van Venlo bekend worden gemaakt. Die dag wordt wordt ook de Veldeke Oeuvre Priès van ’t Limburgse Leed uitgereikt. Meer informatie volgt bij de bekendmaking van het programma.
De keuze van de genomineerden In juli worden de genomineerden gekozen door het bestuur van de Nach van ’t Limburgse Leed. Gekeken wordt naar wie er in het voorbije Nach-jaar opvallende muzikale dingen hebben gedaan. Eerdere winnaars van de prijs komen niet meer in aanmerking, al kan bijvoorbeeld een solist die eerder heeft gewonnen wel genomineerd worden wanneer deze nu actief is in een formatie. Acts die al eerder genomineerd zijn geweest, maar nog niet hebben gewonnen kunnen wel opnieuw worden genomineerd. Bij de bestuursvergadering in augustus wordt besloten wie uiteindelijk de Jo Erens Priès wint: bestuursleden geven hun persoonlijke top drie aan, waarna er een winnende act uit komt rollen. De genomineerden In alfabetische volgorde zijn dit de artiesten die dit jaar in aanmerking komen voor de Jo Erens Priès: Fiorenza (Valkenburg) Wat goed is, komt soms snel. En dat is bij de jonge zangeres Fiorenza uit Valkenburg zeker het geval. Ze stond al op piepjonge leeftijd in de LVK-finale en heeft in de afgelopen jaren een behoorlijke fanschare opgebouwd, getuige haar grote bereik op social media. Daar laat ze met regelmaat horen wat ze vocaal in haar mars heeft. En dat is nogal wat: Fiorenza timmert flink aan de weg qua liedjes en optredens en is op de manier waarop ze bezig is een voorbeeld voor andere jonge, talentvolle vocalisten. Luister (Sittard-Geleen, Born, Maastricht) De formatie Luister is een bijzonder gezelschap. De band bestaat uit Michel Otten, Jeroen Janssen, Tom Jaspers en Sander van Goor en maakt muziek in het Nederlands, Vlaams én Limburgs. Dat is speciaal, maar ook logisch: het verraadt de afkomst van de leden van Luister en de talen waarin ze denken en dus liedjes schrijven. Met een unieke mix van grensoverschrijdende liedjes hebben ze intussen heel wat interesse gewekt en kijken we reikhalzend uit naar meer werk.
Net Oet Bèd (Reuver) Net Oet Bèd begon vijf jaar geleden als een Neet Oét Lottum-coverband, voegde steeds meer andere Limburgse klassiekers toe aan het repertoire en ontpopte zich zo tot een ware feestband. Ook kwamen er eigen liedjes: zo verscheen dit jaar de prima EP Perron Gelök, met onder meer de catchy single Kefeeke. De stap naar eigen nummers juichen wij zeer toe: dit smaakt naar meer. Al blijft Net Oet Bèd natuurlijk hoe dan ook uitermate geschikt om een feestje te bouwen. PIM (Kessel) We kennen Pim van Wylick van zijn vastelaovesliedjes: hij stond al meerdere keren in de LVK-finale en kon zodoende al op
een gigantisch podium laten horen wat hij als zanger allemaal kan. Maar Pim kan op muzikaal gebied nog veel meer dan alleen vastelaovesrepertoire. Zo startte hij met Jerôme Lenders en Stan Smeets van de band Statesmen het project PIM, waarmee rustigere liedjes worden gebracht. Eind vorig jaar werd onder de naam PIM de erg goed ontvangen single December gelanceerd, daaruit blijkt dat PIM een echte aanwinst is.
Jo Erens De Nach besloot in 2012 de Priès van ’t Limburgs Leed om te dopen tot Jo Erens Priès. Op deze manier wordt de legendarische troubadour Jo Erens voortaan jaarlijks geëerd. De in 1928 in Sittard geboren Erens geldt als een pionier op het gebied van dialectmuziek. Jo speelde gitaar en zong liedjes die hij schreef in het Sittards dialect. In de periode na de oorlog was het iets heel speciaals om in je eigen dialect te zingen, maar het was wel een uiting die erg goed paste bij de hang naar warmte na de ellendige oorlogsjaren.
De talentvolle Erens ging naar het conservatorium in Amsterdam, maar bleef zich eveneens richten op Limburgstalig repertoire. Bekende nummers van Jo Erens zijn onder andere Limburg allein en Ig ken ein aardig maedje. Erens stierf in januari 1955, nog geen 27 jaar oud. In zijn veel te korte leven heeft hij op muzikaal gebied echter heel wat achter gelaten en tevens de weg gebaand voor andere dialectzangers.
Limburg was in diepe rouw na het overlijden van Jo Erens. Dat bleek één van de drijfveren om een konkoer voor Limburgstalige zangers te gaan organiseren om anderen ook te stimuleren te gaan doen wat Jo deed.
Er werd tevens een prijs verbonden aan de beste kandidaat van dat konkoer. De zilveren beker werd het eerste jaar gewonnen door Frits Rademacher en kreeg de naam Jo Erens Priès. Decennia later heeft de Nach van ’t Limburgse Leed deze prijs nieuw leven ingeblazen, waardoor dus de troubadour Jo Erens voortaan jaarlijks wordt geëerd.
Voorgaande winnaars De Jo Erens Priès kent (aanvankelijk jarenlang als Priès van ’t Limburgs Leed) een rijke historie. In onderstaand overzicht zijn alle eerdere winnaars te vinden. 2018 Harold K (Susteren) 2017 Joep’s Kapel (Horst) 2016 Marleen Rutten (Hunsel) 2015 Kwante Hippe (Venlo) 2014 Ivo Rosbeek (Hoensbroek) 2013 Roger Villevoye (Maastricht) 2012 Rebzjie (Maastricht) 2011 Lex Uiting (Venlo) 2010 Fabrizio (Maastricht) 2009 Hans Emmen Trio (Maastricht) 2008 Maud Wilms (Maasbracht) 2007 Frans Hermans (Schimmert) 2006 Roger van Zundert (Roggel) 2005 Frans Pollux (Venlo) 2004 Peter Beeker (Velden) 2003 Pikkatrillaz (Maastricht) 2002 Arno Adams (Belfeld) 2001 Marc Hermans (Kerkrade) 2000 Ton Engels (Panningen) Meer informatie over de Nach van ’t Limburgse Leed? Kijk dan op www.limburgsleed.nl. Het programma van de Nach wordt later deze maand naar buiten gebracht.

Info

Wanneer: zaterdag 19 september 2020 van 19:00 tot 23:59

Terug naar evenementen