Las Fallas in Valencia (Spanje)

Ben jij van 15 t/m 19 maart in Valencia? Dan zul je versteld staan van wat je zult meemaken. Immens grote en mooie poppen staan verspreid over de straten van Valencia en op straat lopen prachtige dames gekleed in de mooiste jurken. Deze poppen zijn de ‘fallas’ waar het hele straatfestival om draait. Aan het einde worden al deze fallas spectaculair verbrandt tijdens La Cremà. Iedere dag zijn er spectaculaire (knal)vuurwerkshows (mascletas) en is het overal feest. De enige manier om Las Fallas op de juiste manier mee te maken is om er gewoonweg bij te zijn!

Fallas rondleiding

Wil jij alles meekrijgen van Las Fallas tijdens jouw bezoek? Het is superleuk om een Fallas Rondleiding te doen. Hierdoor kom je op de allermooiste en -bijzonderste plekken en krijg je alle leuke weetjes mee over dit bijzondere feest.

Programa Fallas 2022

Exposición del Ninot

Het feest van Las Fallas wordt officieel geopend op de laatste zondag van februari met ‘La Crida’. Alle fallas bestaan uit meerdere ‘ninots’, oftewel kleinere figuren/poppen. Iedere Fallas vereniging kiest één ninot van hun falla die zal worden tentoongesteld in het Wetenschapsmuseum. Tot het begin van Las Fallas kunnen mensen hier stemmen op de mooiste/gekste/meest bijzondere ninot. De winnende ninot zal niet worden verbrand aan het eind van het festival, maar zal tentoon worden gesteld in het Museo Fallero de València.

Locatie

Museum Fallero de València

Plaza Monteolivete 4

46006 Valencia

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 uur - 18.15 uur

Zondag: 10.00 uur - 13.15 uur

Maandag: gesloten

Zondag 27 februari

Op de laatste zondag van februari gaat het festival officieel van start. Deze dag heet ‘La Crida’ oftewel ‘de oproep’. Iedereen wordt opgeroepen te feesten, en dit wordt gedaan met onder meer knalvuurwerk en lichtshows!

Dinsdag 15 maart

Start van de ‘despertaes’. Als je in de ochtend vroeg wakker wordt van oorverdovende vuurwerkknallen en muziek, dan weet je dat je de ‘ontwakening’ hebt meegekregen.

14.00 uur Mascletà (op verschillende locaties is er oorverdovend knalvuurwerk)

Woensdag 16 maart

08.00 uur Alle fallas beelden dienen klaar te zijn, er mag niet meer aan gewerkt worden.

14.00 uur Mascletà (op verschillende plekken in de stad is er knalvuurwerk)

17.30 uur Prijsuitreiking van de kinderfallas op het Plaza del Ayuntamiento (gemeentehuisplein)

Donderdag 17 maart

De bewoners van Valencia lopen in traditionele klederdracht een optocht om bloemenoffers te brengen aan Virgin de los Desamparados.

Vrijdag 18 maart

09.00 uur Prijsuitreiking van de fallas beelden

14.00 uur Mascletà (knalvuurwerk op diverse plekken in Valencia)

17.00 – 00.05 uur Bloemenoffer aan de ‘Virgen de los Desamparados’ op Plaza de la Virgen. De verschillende fallas verenigingen wandelen met bloemen door diverse straten om bloemen aan de Virgen de los Desamparados aan te bieden. Dat wordt gedaan bij onder andere de volgende routes:

  • Calle del mar y calle Avellanas
  • Calle Quart y calle Caballeros

Zaterdag 19 maart

01:30 uur Nit del Foc (vanaf verschillende plekken in Valencia wordt er siervuurwerk afgestoken)

14.00 uur Mascletà (knalvuurwerk op diverse plekken in Valencia)

09.00 – 11.45 uur en van 17.00 – 00.05 uur Bloemenoffer aan de ‘Virgen de los Desamparados’ op Plaza de la Virgen. De verschillende fallas verenigingen wandelen met bloemen door diverse straten om bloemen aan de Virgen de los Desamparados aan te bieden. Dat wordt gedaan bij onder andere de volgende routes:

  • Calle del mar y calle Avellanas
  • Calle Quart y calle Caballeros

20.00 uur Cremà de las fallas infantiles (de kinderfallasbeelden worden verbrand)

20.30 uur Het winnende kinderfallabeeld uit de speciale categorie (‘Categoria Especial’) wordt verbrand

21.00 uur Het fallasbeeld op het Plaza del Ayuntamiento (gemeentehuisplein wordt verbrand)

22.00 uur Cremà de las fallas (de fallasbeelden worden verbrand)

22.30 uur Het fallasbeeld dat de eerste prijs in de speciale categorie heeft gewonnen (‘Categoria Especial’) wordt verbrand

23.00 uur Het fallasbeeld op het Plaza del Ayuntamiento wordt verbrand.

Feest, feest, feest!

Las Fallas begint ieder jaar op de laatste zondag van februari, wat in 2022 zondag 27 februari is. Gezien de einddatum 19 maart is gaan de festiviteiten dus ruim 3 weken door! 'La Crida', oftewel de openingsceremonie zal plaats vinden bij de bijzondere Torres de Serranos en is het startsein van een onvergetelijke periode die zijn weerga niet kent.

Als je de mogelijkheid hebt om dit feest zelf mee te maken, raden we dit absoluut aan! In Valencia is het tijdens Las Fallas een en al gezelligheid, feest, muziek en vrolijkheid. Overal is iets te doen en de stad bezwijkt bijna onder het gewicht van alle bezoekers. Doordeweeks is het nog redelijk rustig, maar in de weekenden en tijdens 15 t/m 19 maart is het te vergelijken met Koningsdag in Nederland, super gezellig en druk dus! Die Valencianen weten hoe ze een geweldig feest organiseren!

Het meest bijzondere van Las Fallas zal gebeuren tijdens de eindceremonie 'La Crema' op 19 maart. Tijdens deze traditie worden alle Fallas in de brand gestoken ter ere van San José, de beschermheilige van de timmermannen.

Vervoer tijdens Las Fallas

De hele stad staat op z’n kop van 14 t/m 19 maart en het is goed om in je achterhoofd te houden dat veel wegen zijn afgesloten. Tijdens Las Fallas kun je daarom en om de drukte het beste te voet door de stad!


Info

Waar: Valencia Spanje

Wanneer: zondag 27 februari 2022 van 10:00 tot 23:00
dinsdag 15 maart 2022 van 10:00 tot 23:00
woensdag 16 maart 2022 van 10:00 tot 23:00
donderdag 17 maart 2022 van 10:00 tot 23:00
vrijdag 18 maart 2022 van 10:00 tot 23:00
zaterdag 19 maart 2022 van 10:00 tot 23:00

Terug naar evenementen