Las Fallas in Valencia (Spanje)

Las Fallas

Las Fallas in Valencia is het meest bekende feest van Spanje en het grootste straatfeest van Europa waar ieder jaar veel Nederlanders op af komen.

Wat is het?

Tijdens Las Fallas staan er honderden beelden (de falla's) verspreid door Valencia die tijdens de laatste nacht van het festival, allemaal verbrand worden. Met deze verbrandingen wordt de komst van het voorjaar gevierd. De beelden zijn gemaakt van hout en piepschuim, het zijn échte kunstwerken met een (soms kritische) boodschap en sommigen zijn tientallen meters hoog. De verbranding van de beelden en de dagen daarvoor gaan gepaard met vuurwerk, feest en traditie. Het festival trekt jaarlijks ruim één miljoen bezoekers uit allerlei landen en de stad barst de laatste dagen letterlijk uit haar voegen. Tijdens de dagen waarop de beelden te bewonderen zijn, bruist Valencia door de straatfeesten, de vuurwerkshows en de optochten van duizenden prachtige traditioneel geklede fallera's en muziekbandjes.

Waar en wanneer?

Alhoewel las Fallas in de hele regio wordt gevierd, zijn de festiviteiten in de stad Valencia het meest uitbundig. Het festival begint met de openingsceremonie La Crida rond eind februari maar de echte feesten barsten los op 15 maart, de dag waarop alle beelden af zijn en in de straten staan. Het eindigt met het verbranden van alle beelden, in de nacht van 19 op 20 maart.

Het verloop in een notendop

  • Rond eind februari is er het officiële openingsfeest La Crida, bij Torres de Serranos.
  • Iedere dag vanaf 1 maart tot en met 19 maart is er op Plaza Del Ayuntamiento een oorverdovende ritmische knalvuurwerkshow, de mascletà.
  • Rond 10 maart beginnen alle 400 verenigingen zich te installeren in de straten met hun feesttent en straatverlichting. De eerste straatfeesten zijn hier en daar al begonnen.
  • Vanaf 15 maart zijn alle beelden gereed en begint het echt druk te worden in Valencia. Dit is de dag waarop de feesten écht gaan losbarsten.
  • Op 17 en 18 maart is er het indrukwekkende bloemenoffer op Plaza de la Virgin.
  • In de nacht van 18 op 19 maart is er het Nit Del Foc, de grootste van de reeks siervuurwerkshows in het Turia Park.
  • De officiële feestdag San José op 19 maart betekent tegelijkertijd de climax van Las Fallas als het einde. Vanaf 22:00 uur in de avond worden alle beelden die de afgelopen dagen te bewonderen waren, verbrand. Dit gaat tot diep in de nacht door.

Geschiedenis

Het feest heeft haar oorsprong ergens in de 15de eeuw. Timmerlieden begonnen met het aanbreken van het voorjaar hun houten kaarsenstandaards te verbranden omdat ze die toch niet meer nodig hadden. In de loop der jaren werden de standaards aangekleed waardoor ze op figuren begonnen te lijken. De figuren kregen al snel een kritisch of spottend karakter. In 1858 werd er één verboden door de autoriteiten, vanwege de té kritische boodschap. Inmiddels is Las Fallas uitgegroeid tot een grandioos meerdaags evenement en de kaarsenstandaards van vroeger zijn enorme beelden met soms tientallen figuren geworden waar maanden lang aan gewerkt wordt door Valenciaanse kunstenaars.

Info

Waar: Valencia Spanje

Wanneer: woensdag 15 maart 2023 van 10:00 tot 23:00
donderdag 16 maart 2023 van 10:00 tot 23:00
vrijdag 17 maart 2023 van 10:00 tot 23:00
zaterdag 18 maart 2023 van 10:00 tot 23:00
zondag 19 maart 2023 van 10:00 tot 23:00

Website: www.fallasfestival.nl/las-fallas-2023/programma

Terug naar evenementen