Installatie Jeugd Bestuur BCL-Limburg

Roermond

3 jaar geleden is de BCL gestart met een nieuwe organisatie die een groot probleem moet gaan aanpakken, namelijk de achteruitgang van het jeugdcarnaval.
Al jaren klagen onze verenigingen in Limburg erover dat de interesse bij de jeugd voor de Limburgse traditie achteruitgaat. Er komen minder aanmeldingen bij verenigingen, op scholen is er door tijdsdruk/professionalisering steeds minder tijd om aandacht te besteden aan carnaval. Last but not least iedereen is druk, zelfs de jeugd heeft een agenda en ouders hebben amper tijd kun kroost naar een vereniging te begeleiden.

Kortom, onze mooie carnavalstradities in Limburg lopen gevaar!
Voeg daarbij dat verenigingen ook nog eens minder gemakkelijk vrijwilligers vinden en dat door allerlei nieuwe regelgevingen het bepaald niet aantrekkelijk wordt gemaakt om in verenigingsverband evenementen en festiviteiten voor jeugd te organiseren.
Af en toe waren er initiatieven voor de jeugd, maar vaak ging dan als een kaars weer uit.

Reden voor het Bondsbestuur van de BCL om dit nu fundamenteel aan te pakken. Naar Duits model is gekozen voor de instelling van een echt jeugdbestuur. Inmiddels hebben we 14 mensen bereid gevonden hier de schouders onder te zetten. (Jonge) Mensen uit het onderwijs, verkennerij en jeugdverenigingen bundelen nu hun krachten voor een fundamentele aanpak.
Deze jeugdbestuurders houden zich op 3 terreinen bezig met de jeugdcarnaval.
Het organiseren van een groots provinciaal feest (Jeugd BCL-Treffen/Prinsentreffen) voor jeugdige carnavalisten van verenigingen. Met goedkoop vervoer, ivm de smalle beurs van de jeugd.
Het scheppen van (les) middelen en faciliteiten waarmee verenigingen in hun woonplaats de carnaval kunnen promoten, bijvoorbeeld op scholen of kleinschalige evenementen. Een compleet lesprogramma, workshops en instructie wordt voorbereid.
Het wetenschappelijk benaderen van de gesignaleerde problematiek : Gedegen onderzoek verrichten waar het naar toe gaat met onze tradities als we niks doen en welke stappen nodig zijn om dit om te buigen. Met edit onderzoek onder de arm moeten zij dan partners zoeken die hun naam aan onze jeugd willen verbinden en daarvoor geld en middelen beschikbaar willen stellen.
Na een start van werven, lijnen uitzetten en eerste aanzet van plannen zijn nu al resultaten zichtbaar:
Niet alleen was er afgelopen jaar een groots kinder-BCL-Carnavalstreffen met meer dan 500 bezoekertjes.
We hadden we een workshop op het Graaf Huyn-college
Met Arriva boden we alle jeugdige carnavalvierders een openbaar vervoerskaartje door heel Limburg voor € 2,22 retour, op de dag van het Jeugd-BCL-Carnavalstreffen.
Met onze Duitse buren, de jugend-VKAG werden contacten aangeknoopt en bezochten we over en weer elkaars activiteiten. Uitwisseling van cultuur en vriendschap.
Er is een aanzienlijk 5-jarig budget vrij gemaakt om het Jeugd Bestuur een vliegende start te laten maken.

Nu zijn we toe aan een volgende stap:
Wij hebben besluiten genomen rond de organisatie van de Jeugdafdeling.
Functies worden ingevuld en met dank aan een aantal sponsoren kan het Jeugd Bestuur vanaf nu tenue optreden.
Goed om de 14 jeugdbestuurders nu officieel te herkenbaar te presenteren.

Op deze avond zullen wij ons jeugdbestuur (JB) officieel presenteren en voorzien van de versierselen die daarbij horen.
Niet alleen hun partners worden daarvoor ook uitgenodigd, het voltallige BondsBestuur (BB) met partners en een aantal gasten uit Limburg en daarbuiten zijn aanwezig.

Info

Waar: Dat doen we op woensdag 14 november, te  20.00 uur in Cafe-zaal Aad Remunj, Herkenbosscherweg 10 te Roermond.

Wanneer: woensdag 14 november 2018 van 20:00 tot 22:00

Website: www.bcl-limburg.nl

Terug naar evenementen