Groëete Gulpener Vastelaoves Finale

Gulpen-Wittem

Op carnavalsdinsdag 13 februari wordt in Gulpen weer de Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale gehouden. En zoals diezelfde avond op L1 TV te zien is, wordt het officiële einde van de Limburgse vastelaovend nog eens flink gevierd.

De bezoekers trekken nog een keer hun mooiste pakjes aan, besteden nog eens extra aandacht aan hun geschminckte gezichten en zingen voor het laatst luidkeels mee met al die mooie Limburgse vastelaovesschlagers.

Die geweldige sfeer die op televisie te zien is, is mede te danken aan de muzikanten en artiesten die het publiek opwarmen voor de grote finale.
Vanaf een uurtje of half twee in de middag klinkt het onvervalste geluid van de zaate hermeniekes Zoonder Drank Geine Klank en DatdatMog en vanaf 15.30 uur is er een programma met artiesten uit de omliggende gemeentes.

Wat te denken van El Rabsjie, Jordy Swillens en de Sjinse Oud Prinse uit de gemeente Valkenburg aan de Geul, De Herringbiessere en Iech en die Anger Tswei uit de gemeente Simpelveld, Niels en Kay uit Eijsden-Margraten, d’r Christian uit ’s Graven-Voeren en uit de eigen gemeente Gulpen-Wittem De Durchduujerkes, d’r Rossi en Hay Bodde.

En daarnaast ook nog eens het duo De Radies uit Kerkrade en de jonge talenten Fiorenza, Jelke, Tessa, d’r Dustin en het duo Sjtom Toeval.

Je kunt dus eigenlijk niet meer spreken van een ‘voorprogramma’, want ook voordat de camera’s gaan draaien is het al flink feest op de Markt in Gulpen.

We schrijven dinsdag 12 februari 2002. In Herberg De Zwarte Ruiter in Gulpen staan precies 6 mensen aan de teek. Buiten regent het pijpestelen en daarom twijfelen een aantal of ze naar het trekken van de Zate Hermeniekes in Maastricht gaan.

Nummer 7 komt binnen: Frans Croonenberg, die dat jaar met ‘Wie der Herrgot Limburg hat gemaak’ het LVK heeft gewonnen. Een spontane discussie ontstaat over waarom carnaval in de dorpen steeds minder mensen trekt en iedereen of op wintersport gaat of voor de grote steden kiest. Aanwezig is ook de toenmalige directeur van de Gulpener, John Halmans. Hij daagt Frans en Tjeu Seeverens, die heel wat evenementenervaring heeft, uit om tot actie over te gaan en ervoor te zorgen dat in 2003 op carnavalsdinsdag Gulpen overspoeld wordt door carnavalsvierders. De brouwerij zal dan garant staan voor een forse financiële injectie. Het duo neemt de uitdaging aan, zoekt mede-enthousiastelingen en een jaar later wordt de eerste vastelaovesvierder van Limburg, Fons Meyers uit Elsloo, uitgeroepen op een overvol plein. De organisatie verzorgt zelf de tv-opnames, die worden uitgezonden door TV Totaal, de voorloper van TV Limburg.

Op een motorfiets wordt de band met de uitzending in hoge snelheid naar de studio in Beek gebracht en een paar minuten later maakt tv-kijkend Limburg ook voor het eerst kennis met de Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale. De voorbereidingen verliepen overigens niet probleemloos. Er was veel verzet van de carnavalsverenigingen in het Heuvelland. Na heel wat gesprekken en een emotionele bijeenkomst in de raadszaal in Gulpen kwam er een compromis: het tijdstip van het pleinfeest werd van 17 tot 20 uur, zodat de optochten in de regio er geen last van hadden en iedereen weer op tijd thuis kon zijn om in eigen dorp carnaval te kunnen afsluiten. Dat is nog steeds zo. Ook stelde de organisatie in die beginperiode zowel artiesten als donaties voor lokale carnavalsverenigingen beschikbaar en met name Wijlre maakte daar dankbaar gebruik van.

In de jaren daarna groeide de Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale al snel uit tot de toonaangevende Limburgse carnavalsevents. Dit jaar, 2018, is op 13 februari de zestiende editie met een nieuw, sterk verjongd bestuur.


Info

Waar: Gulpen

Wanneer: dinsdag 13 februari 2018 van 14:30 tot 20:00

Terug naar evenementen