Sjoutvotte onthullen vastelaoveskunstwerk aan de St.-Janskluis in Geleen

Sittard-Geleen

Carnavalsvereniging De Sjoutvotte, dat is een raad van 11 in groene smokings, schitterende dansmariekes en Henricus de Kloezenaer van de St. Janskluis.
Die Sjoutvotte hebben sinds de oprichting in 1960 in café ’t Kluisje een grote stempel gedrukt op ‘vastelaovend’ in Kluis en Geleen-Zuid. Ook ver daarbuiten kleuren de Sjoutvotte de vastelaovend een beetje extra groen. Met hun activiteiten dragen zij bij aan het welzijn en het leefklimaat in deze beide wijken. Die verbondenheid met de wijk moest tastbaar worden, vonden de leden van het aan de vereniging verbonden Broederschap. Zij wilden die waardevolle rol van de Sjoutvotte in de wijken eren en daarom presenteren ze op vrijdag 16 november te 20.11 uur een bronzen standbeeld.

Dat beeld wordt onthuld bij de Sint Janskluis door prins Thijs de 1e, jeugdprins Mika de 1e en Henricus de Kloezenaer. Wie die rol Henricus dit jaar speelt, is traditioneel een grote verrassing.”
Om het beeld mogelijk te maken is de Stichting Standbeeld Kluis opgericht. Die zorgde voor de benodigde fondsen: gemeentelijke en provinciale subsidie, bijdragen door de plaatselijke middenstand, het bedrijfsleven en van vele particulieren. De stichting heeft de Geleense kunstenaar Armand Mathijs opdracht gegeven tot het vervaardigen van een uniek kunstwerk.
Armand Mathijs heeft iets bijzonders gecreëerd. Een smaakvolle verrassing kunnen we u beloven.
Niet alleen in creatief maar ook in praktisch opzicht kwam het nodige kijken bij de vervaardiging van deze sculptuur. Dat begon met het boetseren van een beeld van ruim een meter hoog. Het was het model voor de mal waarin het beeld in brons werd gegoten. Dit beeld wordt op een betonnen sokkel geplaatst met een voetplaat in brons met daarin verwerkt de beeldmerken van de Sjoutvotte, het Broederschap en de Oud-Prinsen. Technisch moeten beeld en sokkel in alle opzichten kloppen. De onderlinge verhoudingen moesten juist te zijn. De uitstraling en de eerste indruk was meteen raak. Een afbeelding van het standbeeld wordt opgenomen in de seizoensmedaille van de nieuwe prins. Heel bijzondere dingen gebeuren er in Gelaen-Zuid en de Kluis!


De financiering van dit bijzondere Geleense carnavalsmonument verliep succesvol, zo laat de Stichting Standbeeld Kluis weten. Desondanks zijn er nog enkele gaatjes te dichten. Wie daarbij wil helpen of een bijdrage wil leveren kan contact opnemen via wim.ridderbeekx@ziggo.nl.

Info

Waar: Aan de monumentale St. Janskluis te Geleen, Hoek Daalstraat-Kluis

Wanneer: vrijdag 16 november 2018 van 20:00 tot 20:30

Website: www.sjoutvotte.nl

Terug naar evenementen